Morelltre

Satte et lite morelltre i fjor sommer. Det har kommet bær på det, men ser ut som det er noe sykdom på treet. Både blad og stamme har svarte flekker. Ser ut som noen skudd på stammen har tørket inn, og en del av bladene er tørre og svarte og krøller seg. Hva kan dette være? Er det vanlig med sykdom på morelltrær? Bor på østlandet, og her har det jo regnet mye i sommer, kan det være derfor det er blitt slik. Takk for mange gode tips på siden din:)

Hilsen Jan

Hei Jan

Jeg har dobbeltsjekket med fagbøkene, men det er ikke noe som helt stemmer med din beskrivelse. Slik jeg vurderer det, er det mest sannsynlig at det er en soppsykdom eller et insektangrep. Jeg tror du bør vurdere å sprøyte treet neste vår.
Moreller kan være utsatt for sykdom og det er viktig at det har nok vanntilførsel og tilgang på næring (som det som regel primært får gjennom vannopptaket)

En annen teori jeg har, er at treet ditt er blitt svekket pga en vinter med barfrost. Et ungt tre skal det ikke mye til for å svekke, og er det først svekket er det veldig mottagelig for snyltere som insekter og sopp.

Siden jeg ikke er istand til å gi deg en spesifikk identifikasjon på problemet, kan jeg ikke annet enn å anbefale deg å ta kontakt med en gartner med sprøytesertifikat og be han komme tidlig neste vår. Ta gjerne bilder av blad og annet som kan identifisere skadene for ham, slik at han bedre kan velge ut hvilket middel han skal bruke.

Lykke til! Jeg håper du får mange sommere fremover med gode moreller!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen