Samler rosene: En ålreit, men vemodig jobb

Et ærefullt oppdrag, og en litt vemodig jobb. Slik beskrives arbeidet med å samle roser og hilsener etter 22. juli-markeringen ved Oslo domkirke.

Jobben med å samle det som er lagt ned ved domkirken, regjeringskvartalet og Oslo rådhus startet tidlig fredag morgen.

Blomstene skal komposteres og bli til jord, mens hilsener og andre gjenstander skal til Riksarkivet. Blant det folk har lagt ned for å minnes de omkomne i terrorangrepene er bilder, bamser og mosaikkplater – og fotballskjerf.

– Ærefullt
– Dette er et ærefullt oppdrag, sier Geir Holtmoen fra Bymiljøetaten i Oslo kommune til NTB om innsamlingsarbeidet.

Han regner med at folk også i tiden framover kommer til å legge roser og hilsener både ved kirken og andre steder i hovedstaden.

– Det er en ålreit, men litt vemodig jobb, forteller Hans Ivar Ruud fra ISS Landscaping, som har fått oppdraget med å samle inn materialet ved domkirken.

– Det er fint å få levert det inn ordentlig – at vi viser respekt og ikke kaster det rett i en konteiner, legger kollegaen Didrik Lager til.

Har blitt til jord
Rosene som ble samlet inn etter 22. juli i fjor, er blitt til 6,5 kubikkmeter jord gjennom kompostering ved Renovasjonsetatens anlegg på Grønmo i Oslo. Hvor denne jorda og også jorda fra årets roser skal brukes, er så langt ikke avgjort.

Hilsener og annet som ble samlet inn i fjor, kan nå ses på Riksarkivets nettsider. Det omfatter ting fra flere steder i Oslo og også fra Utvika.