Lite muggsoppgifter i maten

Mattilsynet kartlegger muggsoppgifter (mykotoksiner) i mat og næringsmidler. I fjor var det funn i fire av 222 prøver.

I Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram for muggsoppgifter (mykotoksiner) i næringsmidler i 2011 var det funn over tillatt grenseverdi i fire av totalt 222 prøver av ulike produkter på det norske markedet.

Gjennom overvåkingsprogrammet har Mattilsynet undersøkt bearbeidede kornprodukter (totalt 119 prøver) og nøtter/frø og tørket aprikos (totalt 103 prøver).

Mattilsynet følger opp overskridelsene som ble funnet, og tar også ut prøver for analyse av mykotoksiner i relevante produkter i 2012.

Hva er mykotoksiner
Mykotoksiner er giftstoffer som produseres av muggsopper.

Muggsoppgiftene dannes av de ulike soppene som et ledd i forsvar mot omgivelsene. Mykotoksiner kan for eksempel produseres av muggsopp som har infisert matvaren eller råvarer som inngår i en matvare.

For å redusere mulige skadelige helseeffekter hos mennesker, må inntaket av mykotoksiner begrenses. Det er derfor viktig at innhold av mykotoksiner i næringsmidler holdes så lavt som mulig.

Les hele saken på Matportalen