Vil forstå ugraset for å ta knekken på det

Å forstå ugraset er viktig for å kunne ta knekken på det. - Dette gjelder uavhengig av dyrkingspraksis, men spesielt innen økologisk produksjon, sier forsker og 1. amanuensis i ugras, Lars Olav Brandsæter ved Bioforsk Plantehelse og UMB. Målet er at en med kunnskap og god agronomi skal bli mindre avhengig av kjemiske ugrasmiddel i landbruket, skriver bioforsk på sine hjemmesider.

-Jeg opplever stor etterspørsel etter kunnskap om ugras i landbruket. Gardbrukerne er svært interessert, også når det gjelder grunnleggende ugrasbiologi når det blir satt i sammenheng med deres produksjon, sier Brandsæter.

Nordens fremste eksperter på ugras møtes på et åpent seminar i Sarpsborg. Her vil forskerne legge fram ny kunnskap om flerårige ugrasarter som lyssiv, høymole, hundekjeks, åkertistel og kveke.

 

Forsker Lars Olav Brandsæter.

- Kanskje er det slik at grasbonden må tenke mer på hele driftsopplegget. Hvor hardt gjødsles det? Hvordan står det til med jordstruktur og drenering? Dette for å finne gode løsninger for ikke-kjemisk kontroll av engugras som høymole og lyssiv. Åkerbonden kan drive hyppigere pløying og jordarbeiding. Dette, sammen med valg av vekster, gir flere muligheter, mener Brandsæter.

Les mer her:

http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/forside/nyhet?p_document_id=80606