Forsvarer skogplanting som klimatiltak

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) langer ut mot Direktoratet for naturforvaltning, som er kritisk til skogplanting som klimatiltak.

 

– Etter min mening er det udiskutabelt at skogplanting vil ha positiv klimaeffekt. Jeg finner det ytterst merkelig når DN-direktør Janne Sollie går så klart mot regjeringens politikk, sier Brekk til NTB.

I et intervju med NTB stiller Sollie seg kritisk til planer om storstilt skogplanting for å binde CO2. Granplantasjer i gammelt kulturlandskap og lyngheier truer naturmangfoldet, mente hun.

– I tillegg er klimagevinsten av skogplanting usikker. Flere forskere mener faktisk det kan gi økte utslipp, iallfall de første årene. Vi bør ikke ofre naturmangfold for et tiltak med tvilsom klimaeffekt, sa DN-direktør Janne Sollie til NTB.

I en høringsuttalelse til etatsrapporten Klimakur 2020 er DN også kritisk til bioenergi basert på økt avvirkning av skog. Klimavirkningen kan være like negativ som å brenne olje eller gass, skriver DN.

– Merkelige uttalelser

Landbruksminister Lars Peder Brekk er dypt uenig, og karakteriserer DN-direktørens uttalelser som «ytterst merkelige».

– I Stortingsmelding 39, landbrukets klimamelding, ble skogreisning skissert som et aktuelt klimatiltak. Hele regjeringen, også DN-direktørens overordnede i Miljøverndepartementet, sto bak denne meldingen. Den ble diskutert i Stortinget så sent som i desember i fjor. DN-direktøren uttaler seg også i strid med den siste hovedrapporten fra FNs klimapanel, som slår fast at et bærekraftig skogbruk, som ivaretar skogens karbonlager, er det som gir størst klimaeffekt, sier Brekk.

Skogplanting sentralt

Han viser til at Klimakur 2020 også går inn for økt CO2-opptak i skog som et sentralt klimatiltak.

– Jeg er helt uenig i at skogreisning er et tiltak med usikker klimaeffekt. Selvsagt skal vi ta hensyn til naturmangfoldet. Men problemet med det gamle kulturlandskapet er jo at det gror igjen med mindreverdig virke, uavhengig av politiske ønsker. Om vi ønsker økt CO2-binding må det plantes skog, sier Brekk.

Fremmede treslag

DN-direktør Janne Sollie stilte seg særlig kritisk til planer om å bruke sitkagran og andre fremmede treslag i framtidige klimaskoger. Sitkagran er hardfør og produktiv, og er mye brukt langs kysten. Men den sprer seg lett, og kan utkonkurrere norske treslag. Sollie varslet en svært restriktiv holdning til framtidig bruk av sitkagran.

Lars Peder Brekk vil foreløpig ikke ta stilling til dette spørsmålet.

– Dette er en annen diskusjon. Det er et forslag til nye forskrifter om fremmede treslag ute på høring, og dette vil jeg ikke kommentere før den er gjennomført, sier Brekk. (©NTB)

lars.martin.hjorthol@ntb.no