Gul som solen - påskens blomsterfarge

Påsken nærmer seg og solen begynner så smått å varme vårt vinterfrosne land. Gult er solens farge og denne fargen symboliserer derfor lys, varme og glede.

Hva er da mer naturlig enn å lyse opp påskehøytiden med blomster i solgule og gylne nyanser, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Med påsken sier vi farvel til vinteren og ønsker de gule påskeblomstene og våren velkommen.

Mye symbolikk knyttet til fargen gul

Visste du at 80 % av alle blomstene som selges til påske er gule? Den gule fargen er den desidert mest dominerende fargen i tiden rundt påske. Gul er fargen for solen og denne fargen symboliserer derfor varme, glede, optimisme og livsglede. I de fleste asiatiske kulturer er gult keiserfargen med mange kulturelle assosiasjoner slik som den lilla fargen har i vest. Innenfor buddhismen brukes den gule fargen for å uttrykke menneske- og nestekjærlighet. Andre farger som kombineres med påske og som preger blomstene folk i første rekke tenker på til påske, er fargene hvit, oransje, limegrønn og grønn

Påskeblomstenes 3 på topp

1. På første plassen troner løkblomstene. Tulipaner og påskeliljer både i potte og som snitt, er de mest populære påskeblomstene hos nordmenn.

2. Krysantemum i potte er en sterk nummer 2.

3. Ildtopp.

Påsken har tradisjoner også når det gjelder blomster. Gule blomster i alle varianter er populært, spesielt tulipaner og påskeliljer er for mange selve symbolet på påsken. Men det er ikke bare løkblomstene som får oss i skikkelig påskestemning. Det er også mange av de kjente og kjære blomstene som bærer påskens farge. Krysantemum, ildtopp, begonia, potteroser, gerbera, tøffelblomst og pyntet husfred er også populære blomster til påske.

Påskeliljer –både som snitt og i potte

En bukett påskeliljer er for mange en selvfølge når påsken starter. Eller hva med påskeliljer i potter? Tete-à-tete er en populær variant. Løken er flerårig, og den kan få et langt og godt liv i hagen dersom den plantes i bed etter at den har gjort sitt som påskepynt på trappen. Blomsterstenglene skjæres av etter avblomstring, men de grønne bladene lar en bli værende. De skal jo skaffe næring til neste års blomstring.

Tåler ned mot –5 grader

Både stemorsblomster og påskeliljer tåler ned mot –5Ca. Fargerike krukker med stemor og påskeliljer i krukker gir liv på terrassen, på trappen og ved inngangspartiet. Dersom nattefrosten blir i tøffeste laget, er det bare å flytte blomstene inn i entreen for natten.

Tulipaner gir vårfølelse

Gule og oransje tulipaner hører med når middagsbordet skal dekkes til påsken. En stor bukett gule tulipaner passer fint hjemme eller på hytta, og steller du dem riktig har du tulipaner hele påsken. Bruk gjerne kvister sammen med tulipanene i vasen. Ingen ting er vakrere enn vårlig lysegrønt fra nyutsprunget løv og sammen med tulipanene danner de flotte vårbuketter.

Tips for tulipaner:

• Kjøp tulipanene i knopp, men pass på at knoppene er godt utviklet og har farge

• Pakk ut tulipanene, men la plasten være på de første timene de står i vann

• Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann

• La tulipanene stå kjølig i en vase med lunkent vann de første timene

• Ta av plasten og sett dem i kaldt vann

• Sett blomstene kjølig om natten