Morelltre

Hei Marit!

Har et morelltre som er begynt å bli noe gammelt, så jeg har prøvd å pode noen grunnstammer for å få frem nye trær av samme type.

Har prøvd tre år, men det har ikke lykkes. Brukte nye årsskudd, som jeg tok i juni. Vet ikke hvilken sort det er, men det er noen utrolig smakfulle og store bær. Faktisk bedre enn de du får kjøpt rundt om kring.

Har hatt en del forespørsler fra folk som er interessert i stammer fra dette treet pga. de spesielle bærene, men det er ikke mulig når jeg ikke greier å drive frem nye.

Har du noen råd å gi?

Olav

Hei Olav :)

Her er nok du langt mer kyndig enn jeg! :) Jeg har aldri selv forsøkt poding - bortsett fra under gartnerstudiet. Jeg har derfor funnet frem bøkene fra den tiden og vil referere "oppskriften" som heter "flispoding". Regner med at det er metoden du benytter:

1) Velg ut podekvister om sommeren. Velg modne årsskudd fra den solvendte siden av trekronen og skjær av lengder på minst 25 cm.

2) Fjern bladene med en ren skarp podekniv. La det stå igjen 4 mm av bladstilkene.

3) Skjær til flisen fra podekvisten på det stedet der grunnstammen vokser, slik at flisen får minst mulig tid til å tørke ut. Skjær først et 3 mm dypt snitt ca. 2 cm under en knopp, i 20 graders vinkel nedover.

4) Skjær et nytt snitt 3,5 cm overfor det første. Før kniven nedover under knoppen, til den møter det første snittet. Fjern flisen med knoppen. Pass på at du ikke kommer nær kambiet ellers kan bakterier eller olje fra hånden din smitte over på podestedet. Arbeid raskt for å minske væsketapet.

5) Velg ut et jevnt område på grunnstammen, 15-30 cm over bakken. Lag et snitt, med samme vinkel og dybde som på flisen.

6) Hold flisen inn mot grunnstammen for å se hvor du skal lage de andre snittet. Så skjærer du av en flis av barken, slik at den ligner mest mulig på flisen med knoppen.

7) Sett knoppflisen slik at den dekker det åpne stedet på grunnstammen. Kontroller at det er god kontakt mellom kambielagene på minst én side.

8) Bind flisen fast til grunnstammen med 2,5  cm bred podetape av plast. Sørg for at podestedet er helt dekket, slik at det ikke kan tørke ut.

9) Fest tapen med en knute, og la den sitte på i 4-6 uker. Da skjærer du over knuten og fjerner tapen.

10) Tidlig neste vår skjærer du av grunnstammen med det skrått snitt like over knoppen. Da vil knoppen vokse ut til et kraftig skudd.

Dette er hentet fra en veldig god og informativ bok om frukt og grønsaker fra egen hage av Michael Pollock. ISBN82-496-0598-5.

Håper dette kan føre til at du lykkes, morellene høres herlige ut slik du beskriver de! Får du det til er jeg fristet til selv å bestille et tre fra deg! :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss