Tidlig start er penger spart

Denne vinteren har vært hard de fleste steder i landet og det kan ta lenger tid enn vanlig før sneen er borte.

Straks hagemenneskene ser en bar flekk eller hører lyden av dryppende takrenner, begynner det å klø i fingrene, tiden for vårforberedelser nærmer seg!!! Enkelte blir euforiske og planlegger både drivhus med egen økologisk grøde, svømmebasseng og pergola mens andre er mer nøktene og tar en grei opprenskning slik at sommeren kan få brede sine vakre dager over oss.

Her er noen tips til vårforberedelser som bør være aktueller uansett hvor du bor i landet.

Tids- og økonomisk besparende tiltak:
Lag en enkel liste over hvilke større/middels store ting du ønsker å få gjort denne sommeren. Skal du f. eks. ha ny hekk - bestem deg for hvilken type. En kort periode på våren kan du få kjøpt barrotsplanter, - det er buntede små planter av bl.a. hekk, uten jord rundt røttene. Barrotplanter er mye billigere å bruke hvis du skal ha en lang hekk, men de må i jorden senest dagen etter du har kjøpt de, grunnet tørkerisiko. Smart å ha gravet en grøft på forhånd, da går plantingen lettere.

Ved å ha en oversikt over hvilke planter (stauder/busker/trær) du skal ha, er sjansen mindre for dårlge og dyre impulskjøp.

Skal du sette opp ny uteplass trenger du kanskje hjelp fra et anleggsfirma - bestill hjelp nå, du er sannsynligvis allerede ganske sent ute!

Har du en uteplass hvor ugresset er iferd med å etablere seg? Ved å starte tidlig med luking, slipper for første røttene lettere jorden og jobben går dobbelt så fort samt at du setter ugressetableringen mange steg tilbake. På denne måten slipper du å kjøpe dyre ugressmidler. Lukejobben må fortsette utover sommeren, men vil bli både mindre og enklere etter dette.

Sommerblomster/grønsaker kan du forspire inne, slik at de blomstrer litt tidligere enn vekstsyklusen egentlig tilsier. Dette gjelder for eks. Tagtes, Løvemunn, Mais og Tomater.

Har du stauder som er blitt store tuer, kan du og bør du dele disse. Dette gjøres ved at hele klumpen graves opp med godt monn og siden dels tvers over med en skarp spade. Det fradelte kan enten brukes til å spe på etablerte bed, skape nye bed eller ta med til plantebyttedager i ditt lokale hagelag. Det er billigere enn å løpe å kjøpe!

Alminnelig hagearbeide tidlig vår
Vintergrønne vekster som ikke har vært tildekket vil nå ha mistet mye fuktighet ved utånding fra nålene/bladverket, uten at de får kompensert vann-nivået via bakken. Det er derfor viktig at de får tilført vann, gjerne lunkent.

Alle redskaper bør ettersees, rengjøres og pusses for sesongen. Spader og sakser og sager bør være skarpe og rene, urner bør tømmes for gammel jord (leca kan brukes om igjen). Gammel jord kan inneholde smitte fra evt. plante-sykdommer fra ifjor og har heller ingen næringsverdi.

Gressklippere bør renses for gammelt gress og tennplugger og andre viktige deler bør få en puss.

Vanningsanlegg, koblinger og hageslanger bør sjekkes for "tretthet" - spesielt hvis de har fått ligge ute under vinteren.

For å få en grønn fin plen bør du foreta litt jordforbedring. Det kan gjøres ved å tilføre Weibulls plengjødsel, som i tillegg til å gi gresset en vitamininnsprøytning også inneholder komponenter som gjør at mosen mistrives.

Terrassegulvet trenger en rens og bør deretter settes inn med olje eller beis. Til bruk for dette kan du nå få kjøpt miljøvennlige produkter. Bruk gjerne høytrykkspyler for å få jobben lettere unnagjort og mens du er igang - hvordan ser husveggen og taket ut?

Beskjæring må til enten det er for å forme eller "et must" og gjøres gjerne rundt løvsprett. Følgende planter bør gjerne få en omgang; roser, lavendel, fagerbusk, sommerfuglbusk, potentilla, og klematis i tillegg til bærbusker og frukttrær samt hekker som er blitt for høye. Korneller tåler hard beskjæring .Husk at busker/trær som blomstrer på fjorårets skudd må først beskjæres rett etter årets blomstring. Alle beskjæringssnitt skal være skrå, slik at vann kan renne vekk fra snittflaten.

Og sist men ikke minst ... husk at gammel jord har mistet sin verdi og at etterfylling med et par sekker med Simontorps hagejord gir et god kvalitetsmessig løft til bedet og er en god velkomst til nye planter.

Når det er ryddet i haven, er det delig å pynte med nye friske blomster.
Stemorsblomster og Hornfiol er årets første utplantningsplanter. Og skulle det vise seg at du har vært litt for optimistisk og kuldegradene igjen skulle vise seg, er det greit å vite at de begge kan klare temperaturer ned til -5.