Tiden er snart ute ....

...hvis du vil ha sommerblomstrende løk og knoller.

Har du forsøkt å ta vare på Georgine- eller Begoniaknollene fra ifjor? Ja, da har du i alle fall fått med deg at de er for sarte til å kunne klare seg gjennom en hard og frostfyllt vinter. Kanskje har du latt de få perfekte overvintringsforhold i luftige kasser med treull eller sand i ca 6-8 varmegrader i et kjellerrom.

Men nå er det på høy tid å ta de frem de frem i lyset og legge de i fuktig såjord. har du kraftige knoller, kan de deles for å øke mengden med planter i hagen.
Er du heldig, begynner det å dukke opp spirer på knollen etter 4 -5 uker. Da er det bare å ha sted og plantehull klart for en av vårens store ritualer. Det kan være smart å ha fulgt med på nattetemperaturen de siste ukene før legging, for de er meget sarte for nattefrost og dette bør avgjøre om de skal legges eller ikke! Ovenstående gjelder ikke bare for Georginer og Begonia, men også for Gladioler, Anemoner, Sjokoladeblomst, Afrikas Lilje og Ranunkler.

Georginer, Anemoner og Begonia trives best i sol - halvskygge og vil gjerne ha moldrik jord som holder på fuktigheten. Sjokoladeblomst, Afrikas Lilje og Ranunkler liker å stå solrikt i næringsrik og godt drenert jord. Alle sortene på nær Ranunklene er kraftigvoksende planter som forbruker mye energi, så husk å gjøde godt! Et smart tips er å legge løk og knoller der vårsolen først vil varme opp jorden i hagen din.

Når du kjøper knoller og løk skal de se friske ut og lukte godt. De skal ikke være inntørket eller med mugg på. Når du kommer hjem står det ofte informert på pakken om hvilken dybde de skal legges i. For begge gjelder forøvrig den greie huskeregelen at plantehullet skal være ca. 2,5 - 3 ganger løkens høyde.

Løken legges med spissen opp og løktrådene ned. Knollene med røttene ned. Husk at "bunnen" må ha kontakt med underlaget for å utvikle seg.

Vann ordentlig etter legging, og husk at jordsmonnet er med på å bestemme vannmengden. Vil du gjødsle med kunstgjødsel, velg en type som ikke inneholder så mye nitrogen.

Vi flere typer knoller; ettårige og flerårige. De ettårige danner gjerne en ny knoll samme vekstsesongen og er de hardføre nok, kommer de villig igjen neste vår (f.eks. krokus) De ikke frostherdige må vi ta de inn om vinteren.

For oversiktens skyld kan vi dele inn knoller og løk slik (med noen eksempler):
Flerårig knoll danner hvert år nye knopper og røtter på knollen. Eksempelvis Begonia, Vinterblomst, Cyklamen, Blåstjerne, Anemone og Jordskokk.
Ettårig knoll er en oppsvulmet del av stengelen. Eksempelvis Gladiolus, Krokus, Fresia.

Rotknoll er også en oppsvulmet del av rota. Eksempelvis Dahlia, Ranunkler og Potet.

Rotstokk/Rotstengel (Rhizomer) er eksempelvis Konvall, Iris Germanika, Canna og Calla.

Løk er egentlig oppsvulmede blader. Eksempelvis Allium, Lilium, Narcisser, Tulipan, Perleblomst og Våriris.

Ofte tenker man på vaiende grupper av høye Georginer ved hvitmalte hagegjernder, men de finnes også for bruk i urner og blomsterkasser, - da i lave utgaver, som for eksempel Topmix, Dahlianova Gallery og Dahlianova Impression. Med løk og knoller i urner, er det viktig at det beskyttes mot kulde. Du kan enten isolere urnene, eller du kan lagre dem innendørs for eksempel på et kjølerom.

Ikke la deg skremme av gammeldagse holdninger til at det er vanskelig å drive med løk og knoller. Få greie på hvordan det gjøres og resten vil gå som en lek og husk at; - tar du utfordringen og du lykkes vil du få en fantastisk blomstring uten sidestykke!