Den Glade Ku med Spesialitet-merke

Mølsgraut, hermetiske plommer, solbærsyltetøy, ripsgele og syltetøy av villbringebær fra gårdsmatprodusenten Den Glade Ku på Vågbø i Tingvoll har nå fått Spesialitet-godkjenning fra KSL Matmerk.

 

I begrunnelsen for Spesialitet-tildelingen heter det blant annet at Den Glade Ku legger stor vekt på håndverket, og lager sine produkter så nært opp til det opprinnelige som mulig med ønske om at de skal oppleves som "akkurat slik ho mor lagde". Den Glade Ku setter også tradisjoner høyt og virksomheten er etablert ut fra interessen, gleden og ambisjonen om å videreføre og videreutvikle tradisjonene gjennom bruk av det nære og naturlige råvaregrunnlag som ressurs.

Større matmangfold
Medregnet de fem produktene fra Den Glade Ku er det åtte Spesialitet-godkjente produkter fordelt på tre produsenter i Møre og Romsdal. På landbasis er det nå 168 produkter og 37 bedrifter med Spesialitet-godkjenning. Bak Spesialitet-merkeordningen står KSL Matmerk. Merkeordningen har som mål å løfte fram spesielle norske matprodukter og nyvinninger både fra sjø og land, og skal på den måten bidra til økt matmangfold, matproduksjon og lokal og regional næringsutvikling.

Stor anerkjennelse

- En stor anerkjennelse for en liten bedrift, sier Siv Holmeide, som står bak varemerket Den Glade Ku. A alt 168 norske matprodukter er så langt godkjent for bruk av Spesialitet-merket.

Mølsgraut beskrives best som et melkebasert, søtlig og smørbart pålegg. På Nordmøre er det tradisjonsmat. Torsdag kunne markedsdirektør Arne Sverre Modahl i KSL Matmerk formelt overrekke Spesialitet-diplomene som synlig beviser at Mølsgraut sammen med fire andre fruktbaserte produkter fra familieforetaket Den Glade Ku på Nordigarden i Tingvoll holder godt mål og vel så det.

"Slik ho mor lagde"
I begrunnelsen for Spesialitet-tildelingen heter det blant annet at Den Glade Ku legger stor vekt på håndverket, og lager sine produkter så nært opp til det opprinnelige som mulig med ønske om at de skal oppleves som "akkurat slik ho mor lagde". Den Glade Ku setter også  tradisjoner høyt og virksomheten er etablert ut fra interessen, gleden og ambisjonen om å videreføre og videreutvikle tradisjonene gjennom bruk av det nære og naturlige råvaregrunnlag som ressurs.

- Stor anerkjennelse
Varemerket Den Glade Ku springer ut fra at på Nordigarden har god dyrevelferd lenge vært satt ut i praksis. Fra den spede starten i 2003 og fram til i dag har Den Glade Ku sakte men sikkert økt produksjonen til henimot to tonn Mølsgraut, som selges på ti ulike steder i Møre og Romsdal. Syltetøyet selges foreløpig bare i utvalgte butikker.

- Men jeg håper snart å få nye produksjonslokaler, sier Siv Holmeide, som startet det hele som en følge av egen interesse for mat og matkultur. Hun syntes det var synd dersom kunsten å lage Mølsgraut skulle gå i glemmeboka.

Gründeren bak Den Glade Ku er ikke i tvil om at tildelingen av ikke mindre enn fem Spesialitet-diplomer er en stor anerkjennelse for en liten bedrift. Tildelingen betyr indirekte også tilgang på et nettverk av produsenter som gir mulighet til å utveksle erfaringer i større og mindre grad.

- KSL Matmerk har fagfolk og nettverk som er verdifullt, påpeker Holmeide.

Har historien
Kravet for å få Spesialitet-merket er ifølge Modahl at det skal være en bedrift som vet hva den vil, og med produkter som skiller seg ut fra mengden.

For det første skal det være god smak, men det skal også være produkter med en historie. Den historien har Den Glade Ku. For den tradisjonelle mølsgrauten er tuftet på en oppskrift fra Siv Holmeides svigermor, Magnhild Holmeide.

- Det kan jeg ikke forstå. Hennes graut er mye bedre enn min, sier svigermor selv.

Til stede under tildelingen av Spesialitet-diplomene, var også representanter for Tingvoll kommunes landbrukskontor, Kari Viggen fra fylkeslandbruksavdelinga, Reidun B. Rødset fra Norsk Bygdeturisme og Gardsmat, Grete Lene Serikstad fra Bioforsk økologisk og Solveig Brøste Sletta fra Prosjekt Matmangfold. De stilte seg alle i rekken av gratulanter.
- Vi er stolte over å ha virksomheter som din i Tingvoll, slo blant annet Serikstad fast.

168 produkter
Medregnet de fem produktene fra Den Glade Ku er det åtte Spesialitet-godkjente produkter fordelt på tre produsenter i Møre og Romsdal. På landbasis er det nå 168 produkter og 37 bedrifter med  Spesialitet-godkjenning. Bak Spesialitet-merkeordningen står KSL Matmerk. Merkeordningen har som mål å løfte fram spesielle norske matprodukter og nyvinninger både fra sjø og land, og skal på den måten bidra til økt matmangfold, matproduksjon og lokal og regional næringsutvikling.

(Av Kjell Ove Holsbøvåg)