Rosebusk

Hei! Jeg plantet i sommer en rosebusk av typen New Dawn utenfor huset inne ved veggen (lunt sted under takutstikk). Jeg har ingen erfaring med roser fra før. Jeg fulgte "oppskriften" på gjødsel-pakken og busken har siden vokst riktig så bra og har enda en blomst på seg. Nå nærmer vinteren seg, og jeg lurer nå på hva jeg skal gjøre for at den skal greie seg gjennom vintermånedene?

Jon Steinar

Hei Jon Steinar

New Dawn er en nydelig og relativt robust rose, så hvis du bor i kaldt innlandsklima er det nok smart å pakke rundt den HVER høst med et godt dekke med f.eks. granbar og evt. litt strie/kokosmatte utenpå. Det er viktig at det blir luftig, slik at det ikke danner seg sopp og råte.

Bor du i kyst/mildere klima, kan du nøye deg med å evt. pakke rundt den med en kokosmatte el.l. de første årene til den er godt etablert. Det er med planter som det er med mennesker - vi trenger ekstra oppfølging spesielt de første årene! :)

Vedr. gjødsel; skal du huske ikke å gi dette etter månedsskiftet juni/juli.
Fra det tidspunktet skal nemlig rosebusken begynne å forberede seg på vinteren. Høres tidlig ut, men sånn er det! :)

Ellers kan jeg også gi deg et tips for å få ekstra mange blomster på New Dawn busken din. Bøy hovedgrenene til siden, slik at de blir liggende bortimot "vannrett", dette gjør at den utvikler mange flere nye grener som bærer blomster og du vil få en tett vegg overfylt med roser!

Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss