Forvelling av grønnsaker

Nå er høstens grøde på sitt aller beste, både når det gjelder smak, næringsverdi, pris og tilgjengelighet. Har du god tilgang på rimelige grønnsaker i sesongen, kan det lønne seg å lagre en del i fryseren. De aller fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig, skriver frukt.no.

 

Den varmebehandlingen en forvellingsprosess gir har betydning både for næringsinnhold, farge, konsistens og aroma. Forvelling er også med på å stoppe enzymenes utvikling i varen og å hindre forskjellige kjemiske forandringer under lagring i fryseren og ved opptining.

Antioksidanter og enzymer

Flere undersøkelser har vist at råvarer som blir frosset kort tid etter innhøsting, kan ha like høy antioksidantaktivitet som butikkenes lagrede ferskvarer. Tilberedningen etterpå avgjør i større grad hvor mye næring det blir igjen i maten.

Enzymrik mat fremmer fordøyelsen og er en forutsetning for god helse. Ved forvelling, koking eller steking ødelegges mye av disse enzymene og man bør derfor alltid spise noe råkost eller skånsomt oppvarmede grønnsaker slik at kroppen får en porsjon med aktive matenzymer.

Fremgangsmåte for forvelling

Bruk alltid førsteklasses råvarer. Rens og vask grønnsakene. Blomkål og brokkoli deles opp i passe buketter. De kan med fordel ligge i saltvann ca. 15 min. for å få ut eventuelle småkryp. Ellers må aldri grønnsakene bli liggende i vann. Forvell små porsjoner - ½ - 1 kg. av gangen. Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakkurv og sett dem opp i kokende usaltet vann. Vannet må stå helt over grønnsakene og koke raskt opp. Beregn forvellingstiden fra vannet koker opp igjen. Bruk varselur så de ikke blir for mye kokt. Flytt grønnsakene fra kjelen og over i isvann til avkjøling (f.eks. ren oppvaskkum m/isbiter/blokker i). La dem ligge i isvannet like lenge som forvellingstiden. La de avkjølte grønnsakene renne godt av på en rist eller papirhåndkle, pakk og frys dem straks.

Egnet emballasje

Fryseemballasjen skal hindre at vann fordamper fra varen, at varen setter smak på andre matvarer i fryseren eller tar smak av andre ting. Pakkemateriellet må ikke sette smak på varen. Videre må emballasjen være så solid at den ikke ødelegges av skubbing og støt. Pakken bør merkes med innhold og pakkedato.

Mange bruker tomme isbokser, melkekartonger eller annen engangsemballasje som fryseemballasje. Det er viktig å merke seg at denne typen emballasje i utgangspunktet er ment for engangsbruk. Et generelt råd er at engangsemballasje ikke bør gjenbrukes til oppbevaring av andre næringsmidler enn det som de opprinnelig var fylt med.

Les mer på:

www.frukt.no

www.matportalen.no