Hvorfor råtner eplene på treet?

Hei, vi har et eldre epletre i hagen, og de to siste årene har eplene råtnet på treet. De råtner før vi rekker å plukke dem, og selv om vi raskt tar bort råtne epler, råtner det nye hver dag. Begynner med brune flekker, og sprer seg raskt, og tilslutt er eplet helt "mumifisert". Noen blir hengende på treet og andre detter ned. Da vi plukket noen fine epler, råtnet disse også raskt inne.

Spørsmålene mine er:
1. Hva er dette, og hva kan vi eventuelt gjøre for å bli kvitt det?
2. Er det skadelig å spise eplene (spiser selvsagt ikke synlig råte, men vil anta at soppen eller hva det er, finnes i alle eplene)
3. Kan dette spre seg til andre frukttrær? Vi har et eldre og et nyplantet plommetre like ved, og er redde for å smitte disse. Bør vi kvitte oss med epletreet for at det ikke skal ødelegge plommetrærne?

Hilsen Katrine

Hei Katrine

Jeg vil tro at du har fått en sopp som heter Grå Monilia. Den medfører at eplene råtner på grenen. Alt som er av råtten frukt bør behandles som restavfall (evt. brennes) og ikke legges på komposten da soppsporene overvintrer i gammel frukt. Ikke spis årets frukt, - det kan være spredte soppsporer på frukt som ser grei ut. Er du riktig uheldig KAN det smitte videre til plommetreet.

Sjekk treet nøye og sørg for å evt. fjerne oppsvulmede steder og døde grener. Fjern nedfalt bladverk og hold gresset kort-kort neste sesong.

For å forebygge for neste sesong er det viktig at du friserer treet slik at det er veldig åpent/luftig i midten. I tillegg bør du pinsere - dvs fjerne blomster som står i klynge, slik at det f.eks. bare er 2 blomster som får utvikle seg til frukt.

Håper dette ga dere noen tanker, og at dere får has på soppangrepet.

Vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen

https://kurs.hageplanlegging.no