Ugress-mareritt

Vi har kjøpt et hus som har stått tomt de siste to årene og hagen ser ut deretter. Det er en type ugress (vet dessverre ikke navnet) med røtter 2-3 meter ned i jorda. Vi har gravd, endevendt og rensket jorda for røtter som godt som mulig men det er umulig å få ut alle røtter så langt ned i jorda. Vi frykter at det vil vokse ut igjen. Har lest rundt på nettet og ser folk anbefaler duk.
Spørsmålet er hva slags duk er best og om det kan legges ny jord rett på duken og deretter ferdig gress? Noen sier at det ikke må legges jord på duken uten nærmere forklaring.
Dette er vår første sommer med hage, men blitt et mareritt på grunn av ugresset.
Setter stor pris på tilbakemelding.

Hilsen M. Hussein

Jeg regner med at det er skvalderkål dere har fått i hagen. Den har hvite, lange myke røtter som går veldig dypt. For å utrydde skvalderkål (kalles også tyskerkål) er det best å dekke området med lys- og fuktugjennomtrengelig duk.

Man legger planker eller lignende i ytterkanten av duken for å forhindre at lys og fukt kommer inn. På denne måten fratar man plantene deres livsnødvendigheter og de blir svekket. Det aller beste er å la området ligge brakk i to somre/ år på rad - i alle fall én sommer.

Siden, hvis dere ønsker plen, ville jeg byttet ut duken med en grovt vevet duk av organisk materiale som kan ligge som et sjikte mellom gammel og ny jord. Denne vil kun gjøre det en del vanskeligere for ugresset å komme opp til overflaten samtidig som de nye gressrøttene kan hente opp næring igjennom den. Så bør dere legge ca. 20 cm med jord over den nye duken innen dere evt. sår eller legger plen. Den nye jorden fordi det nye gresset bør ha noe å vokse og trives i samtidig som du da gjør veien lenger for ugress-røttene å komme til overflaten.

Innen dere sår eller legger ny plen bør dere sørge for at jordunderlaget er godt valset, slik at bakken ikke blir full av groper men blir rett og fin.

Lykke til med både ugressstopp og ny plen!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no