Dårlig bolignyhet

På lederplass på bygg.no har vi i hovedsak sagt at forslaget til statsbudsjett for neste år er svært bra sett med byggenæringens øyne. Men det er selvsagt en del poster som vi er dypt uenige i. Det å øke likningsverdien på boliger med 10 prosent i dagens situasjon er etter vårt syn meningsløst. Dette må endres.

Det er tydelig at denne posten er kommet inn på et meget tidlig tidspunkt i prosessen. Man kan ikke lage en blåkopi av tidligere vedtak når situasjonen for boligeiere i løpet av måneder er snudd opp ned.

På noen få år er likningsverdien økt med 66 prosent. Nå er riktignok denne likningsverdien lav i forhold til det som man har omsatt boliger for de siste årene, men nå etter at rentene har løpt løpsk og etter at bunnen har falt ut av boligmarkedet, er det horribelt at man fortsetter denne politikken.

Problemet er at dette rammer mange eldre mennesker som gjerne sitter i store hus. Mange av dem har fått et strømsjokk i tillegg. Nå er det kanskje noen som får bostøtte, men vi tror mange mennesker faller mellom stolene her. Dette er misforstått fordelingspolitikk dersom det er begrunnelsen.

Ellers mener vi at den skatteskjerpelsen mange familiebedrifter nå får, er feil i dagens tøffe økonomiske hverdag.

I den store sammenheng er dette små saker, men for dem det gjelder er dette viktig. Når statsbudsjettet gjøres opp med et overskudd på 450 milliarder kroner, bør det være ro m for at Stortinget retter opp disse svakhetene når budsjettet kommer til behandling.