Halvparten av brannofre manglet røykvarsler

Kun 48 prosent av omkomne i boligbranner de siste fem årene hadde røykvarsler montert i boligen, melder DSB.

Lørdag 1. desember er Røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri og testing. Røykvarslerens dag markerer også starten på kampanjen Aksjon boligbrann.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak Aksjon boligbrann. Brann-/feiervesenet og det lokale elektrisitetstilsynet over hele landet står for den praktiske gjennomføringen.

Landsgjennomsnittet viser at 90 prosent av befolkningen har røykvarslere som fungerer, mens kun 48 prosent av de omkomne i boliger de siste fem år hadde røykvarsler montert i boligen.

- Dette er urovekkende høye tall. Hadde disse boligene vært utstyrt med røykvarslere, ville trolig flere liv vært spart. Røykvarslere redder minst 10-20 liv hvert år i Norge, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

60 prosent av alle omkomne i boligbranner de ti siste årene har omkommet i eneboliger, 34 prosent i blokk/leilighet og 6 prosent i rekkehus.

Selv om det er en negativ utvikling i dødsbrannstatistikken de tre siste årene, så har det vært en markant nedgang i antall branner og antall omkomne ved boligbranner i desember, som er den verste brannmåneden.

- Vi tror at Aksjon boligbrann har bidratt til denne positive trenden, sier Suhrke. Etter fire år med Aksjon boligbrann er antall omkomne i boligbranner i perioden 23. desember til 31. desember halvert - fra 23 til 12 - i forhold til de siste fire årene før aksjonen. Antall branner i samme periode er redusert med over 30 prosent.

I perioden 4.-6. desember får 40 000 husstander besøk av representanter fra brann-/feiervesenet og DLE. Det gis tilbud om en gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen. Årets kampanje er den femte i rekken. Frem til nå har nærmere 120 000 boliger over hele landet fått besøk. Kampanjemateriellet sendes også ut til bedrifter, boligbyggelag og offentlige institusjoner.