Konkursbo på billigsalg?

Vi har i løpet av det siste året hatt en rekke konkurser i bygg og anlegg. Den siste store konkursen ble registrert i desember 2012 da Oslo Vei AS ble slått konkurs. I kjølvannet i slike konkurssaker får vi som regel en rekke henvendelser i forhold til disposisjoner som bobestyrer og bostyre gjør.

Det er selvsagt ikke enkelt å komme inn for en utenforstående bobestyrer som i løpet av få dager skal rydde opp og som skal berge mest mulig verdier for kreditorene.

Men, og her er det et stort men. Kan hastverk også være lastverk? Vi hører ofte at mange aktører som kan ha interesse av å overta deler eller hele konkursbo for å fortsette driften, ikke slipper til. Slike påstander har vi fått også når det gjelder Oslo Vei-konkursen.

Er det riktig at bobestyrer kun valgte å forhandle med en entreprenør som skulle fortsette driften av Oslo Vei mens mange andre entreprenører som hadde sagt seg interessert, engang ikke ble kontaktet?

Og er det riktig at datterselskap ble solgt til en langt lavere pris enn det man kunne oppnå i markedet? *

Vi regner med at når bostyrets rapport kommer, så får vi svar på disse spørsmålene.

Så langt vi har vi heller ikke fått en endelig oversikt over hvilke krav som er kommet i forbindelse med konkursen i Oslo Vei AS. Det at denne konkursen skjedde helt opp i jula kan kanskje være en årsak til at så mange spørsmål henger i lufta.

Vi er opptatt av det prinsipielle i slike konkurssaker. Vi stiller spørsmål om den praksis man i dag har er den rette. Dette er på ingen som helst måte noen kritikk av bobestyrer i Oslo Vei-konkursen, men i og med at vi snakker om et offentlig selskap har det vært greit å få mer informasjon.

*

I en mail til Byggeindustrien skriver partner Stine Snertingdal som sitter sentralt i det advokatkontoret som er bobestyrer for konkursboet Oslo Vei AS:

"Aksjene i TT-Teknikk var pantsatt, og panthaver ledet forhandlingene. Boet har følgelig ingen kommentarer til dette. Kjøpesummen gikk i sin helhet til panthaver hvis krav langt overstiger kjøpesummen.

Hva gjelder de øvrige spørsmål som reises i lederen, vil det gis informasjon i innberetningen som skal fremlegges for retten den 16. januar 2013 og som deretter vil gjøres tilgjengelig for kreditorene".

Dette svaret får oss også til å stille spørsmål til panthavernes rolle i en slik konkurssak.