Har vi noe å lære av Albania?

Hadde noen for noen år siden sagt at det gamle kommunistlandet Albania skulle bli bedre enn oss på veibygging, hadde vi selvsagt spurt om hvilken idiot som kom med et slikt utsagn. Men i dag er faktisk dette et aktuelt spørsmål. Og for at det skal være klart - Albania er også et fjelland med vel så store utfordringer som våre veibyggere møter i Norge.

Vi synes det er flott at det er norske pressemedier som etatsbladet til Statens Vegvesen – Vegen og vi, Aftenposten og andre nå følger opp det som skjer i Albania.

Det fattige landet har arvet et håpløst gammeldags og nedslitt veisystem, men i løpet av 20 år skal landet få et moderne og godt veinett. Albania lå i følge en måling fra konsulentselskapet Rambøll på bunn når det gjelder veistandard i Europa. Nå har de passert Norge som er havnet på sisteplass. Om kort tid vil det fortsatt fattige Albania ha dobbelt så mye motorvei som verdens rikeste land - Norge.

Hvorfor lykkes så Albania og ikke vi? En viktig årsak er at vi gjennom vårt overdemokratiske system må bruke ti-år for å få planlagt og godkjent en ny veitrase. Hver gang det kommer en ny plan, kommer nye innsigelser og det betyr nye utsettelser. I Albania bygger man en ny vei i løpet av ett år. Man bygger og planlegger samtidig.

Selvsagt koster det penger å bygge veier i Albania også, men folk flest synes å være fornøyd i følge reportasjene fra landet.

I Norge skal vi ta all verdens hensyn og vi har latt pressgrupper få overta styring og fremdrift. I følge undersøkelser har de rødgrønne politikerne nærmest ingen troverdighet i den norske befolkningen når det gjelder veibygging.

Selvsagt skal vi ikke kopiere Albania, men vi har muligheter til å gjøre det så mye bedre enn hva vi nå gjør i Norge. Men da må vi få politikere som forstår hva det dreier seg om og som viser handlingsevne.

Det kan skje at vi ved Stortingsvalget i 2013 får resultater som gjør det mulig å få et flertall som vil forsere samferdselsutbyggingen i Norge. Dagens opplegg holder ikke mål.

Les mer i Aftenposten:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Derfor-hoster-Albania-mer-veiros-enn-Norge-7081201.html