Venstre kan kare til seg 12 prosent

Venstres oppslutning har over tid ligget på 6 prosent, men det oppnåelige potensialet er nær dobbelt så høyt. Det viser bakgrunnstall som Ipsos MMI har utarbeidet for Dagbladet.

Sosialistisk Venstreparti er i en lignende situasjon, med et estimat på 4 prosent, samtidig som partiet har potensial til å oppnå mer enn det dobbelte, skriver Dagbladet.

Samtidig ligger de to partienes grunnfjell av velgere langt under sperregrensen. Ingen andre partier på Stortinget har et større gap mellom antall velgere som i meningsmålinger bekrefter at de vil stemme på Venstre eller SV i valg, og prosentdelen som sier de vurderer å bruke sin stemme på et av de to partiene.

– Både SV og Venstre har rollen som en kork på opprørt hav. Partiene og sakene som de største mediene fokuserer på, blir viktigst. Det favoriserer de store partiene. De som ikke har tyngde til å sette dagsorden, blir offer for den dagsordenen andre setter, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Han mener likevel at småpartiene Venstre og SV kan spille på en del taktiske saker for å flytte på velgerne. Begge partiene har foretatt kursendringer som kan avsløre hvilke velgere de er på jakt etter, mener valgforskeren.

– Men det vil nok begge partier uansett nekte for. For SVs del betyr det å stjele velgere fra en regjeringspartner. Og det vil forsure forholdet mellom Venstre og Høyre dersom Venstre erklærer at de vil hente Høyre-velgere, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke overrasket over tallene fra Ipsos MMI og mener det finnes «utrolig mange flere liberalere der ute» som nå sier de vil stemme på hennes parti. SV-leder Audun Lysbakken er mer forsiktig, men mener bakgrunnstallene er «oppmuntrende».