Et nytt år nye muligheter

Så er vi kommet til et nytt årsskifte. Nå er det tid både til oppsummering og ettertanke. 2012 har vært et begivenhetsrikt år i norsk byggenæring. Mange jubler, men det er også mange som har opplevd triste hendelser. Det har vært alt for mange arbeidsulykker med død og skader. Ellers er det lenge siden vi har hatt så mange store konkurser i vår næring som i 2012.

I 2012 er også det året at de utenlandske entreprenørene fra Europa har strømmet til Norge. Mens Europa går på lavgir og blør, er Norge som en frodig øy i et dødt hav. Med alle de store kontraktene som er delt ut, virker Norge som et fluepapir på arbeidsløse bygg- og anleggsfolk fra hele Europa.

Vi ønsker de utenlandske bedriftene velkommen. Vi har penger – og vi har arbeidsoppgaver nok til alle. For noen dager siden skrev jeg en leder her på bygg.no med tittelen ”- Rader ikke ut norsk anleggsnæring”. Responsen på denne lederartikkelen har vært meget stor – og veldig mange har lest den. Jeg har også fått mange kommentarer. Vi er veldig opptatt av at de norske entreprenørene og leverandørene får samme konkurransevilkår som de utenlandske aktørene. Albert Kr. Hæhre er en av dem som har stilt spørsmål om man kjemper med blanke våpen. Veimyndighetene hevder at det ikke er funnet noe som ligner på konkurransevridning. Jeg håper de har rett.

Uansett vil vi i Byggeindustrien kjempe for like konkurransevilkår for alle som jobber innenfor bygg og anlegg i Norge. Det er viktig at også politikere og de som er satt til å forvalte det offentliges interesse ser det på samme måte.

I Mediehuset Byggeindustrien er vi opptatt av de gode sakene. Men ser vi på listen over de mest leste saker på bygg.no så er det ofte de mest negative saker, som konkurser og konflikter, som fenger best. Skjønt veldig mange leser også alle saker som gjelder nye kontrakter. Og heldigvis har det vært mange slike positive nyheter i det året som er gått – og vi mener og tror at denne trenden vil fortsette inn i 2013.

I Mediehuset Byggeindustrien har vi opplevd vårt beste år noensinne – og det gjelder alle områder. Vi har motiverte og interesserte medarbeidere som hver eneste dag stiller på jobb for å fortelle den gode historien – og for å formidle alt som skjer i denne mangslungne byggenæringen. Det er selvsagt en kolossal oppgave – og vi føler at vi hver dag gjerne skulle ha gjort litt mer. Mange er skuffet for at vi ikke kommer på arrangement vil blir invitert til. Vi skulle gjerne vært der, men det er grenser for hardt vi kan kjøre medarbeiderne våre. I 2012 har vi notert rekord etter rekord. Vi har aldri hatt større annonseinntekter og vi har aldri produsert så mange redaksjonelle saker. Neste år ser vi for oss nye rekorder.

Vi mener selv at vi gjør en god jobb for norsk byggenæring. Det å være formidler i en så kompleks og sammensatt næring er utfordrende. Det er mange ulike oppfatninger. For vår del er vi opptatt av å ha en levende debatt. Vi har ellers ikke problemer med å flagge vårt syn. Vår viktigste oppgave er å kjempe og sloss for at denne næringen skal få utvikle seg videre.

Byggenæringen har en langt større betydning for det norske samfunnet enn det mange kanskje er klar over. Problemet er dessverre at mange politikere ikke har sett denne betydningen.

Vi tror at 2013 blir et godt år for norsk byggenæring. Vi tror også at stadig flere politikere vil forstå hvor viktig byggenæringen er for landets utvikling. Oppgavene som skal løses er store og kompliserte.

Fra alle oss i Mediehuset Byggeindustrien ønsker jeg alle et riktig Godt Nyttår.