Sjursøya-utslipp har ikke nådd sjøen

De miljømessige konsekvensene av diesellekkasjen ved Shells anlegg på Sjursøya i Oslo blir mindre enn fryktet.

Under en befaring søndag kunne Kystverket konstatere at det ikke var tegn til at dieselen som var på avveie, hadde nådd sjøen.

– Vi var på stedet i dag (søndag) og så på forholdene, men så langt vi kunne se, har ikke utslippet gått via grunnvannet og ned i sjøen, sier vaktleder Ingrid Lauvrak i Kystverket.

Ut fra beregninger som Shell har gjort, var utslippet som ble oppdaget torsdag, på 340.000 liter, i all hovedsak diesel.

– Shell har satt i verk tiltak, og så langt pumpet opp 20 prosent av dieselen som har lekket ut fra depotet på Sjursøya, sier Lauvrak til NTB.

Frostsprengning

Shell har oppsamlingskummer slik at det som renner på overflaten, samles opp uten at det går i grunnen. I tillegg ligger det oljeutskillere i grunnen. Selskapet har fortsatt ikke funnet årsaken til at dieselen kom på avveie. Antakelig skyldes utslippet en lekkasje i ventiler forårsaket av frostsprengning.

– Det er en relativt stor mulighet for at det er årsaken. Men vi kommer uansett til å sette ned et granskningsteam som skal se etter årsak, og eventuelt komme med nye sikringstiltak, sier kommunikasjonsdirektør i Shell, Andreas Lunde, til NTB.

Etterforsker saken

Lunde sier de vil fortsette å pumpe opp diesel og bore observasjonsbrønner til de har fått opp så mye diesel som det er praktisk mulig å få til overflaten.

Politiet er oppmerksom på utslippet, og skal etterforske hva som har skjedd. Operasjonsleder Martin Todnem opplyste i helga at de vil se på saken. Han påpeker at den vil ha større omfang enn først antatt, fordi utslippet langt større enn Shell først anslo