Stoltenberg vil vinne valget med Frp-skremsel

Jens Stoltenberg er overbevist om at tapte Ap-velgere vender tilbake når han forteller dem at alle andre regjeringer har med Fremskrittspartiet.

Stoltenberg skal neste år snakke mye til de velgerne som stemte på ham forrige gang det var stortingsvalg.

Flere hundre tusen av dem har senere meldt overgang til Høyre eller de har klatret opp på gjerdet. Ap-lederen har en plan for hvordan disse skal vinnes tilbake.

Frp-koden

– Det handler om å få fram forskjellene. Det nye nå er at en regjering på høyresiden vil være en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet som de to dominerende partiene. Det er nytt. Og jeg tror at mange av dem som sier de kan tenke seg å stemme Høyre, ikke er fristet av en regjering der Fremskrittspartiet er med, sier Stoltenberg.

Hans poeng er at tyngdepunktet på borgerlig side er flyttet fra sentrum til høyre for Høyre.

– De står for en politikk som mange ikke ønsker. Jeg tror mange vil reagere bare på selve ideen om å bruke veldig mange milliarder på skattekutt til de som har mest fra før, når vi vet at det går ut over de pengene vi har til veier, skoler og sykehus, sier han.

De frafalne

Arbeiderpartiet har det siste året opplevd en betydelig velgerflukt.

– Vi har også vunnet en del nye velgere. Vi står sterkt blant unge og kvinner. Men det er riktig at vi har tapt flere enn vi har vunnet, oppsummerer Stoltenberg.

I Aps valgkampmaskin vet man mye om hvem disse tapte velgerne er.

– Det er ulike grunner. Det er blant annet utålmodighet. Et ønske om resultater. Veldig mange av dem ønsker en fortsatt sosialdemokratisk politikk. Så det er fult mulig å mobilisere til ny valgseier. Akkurat som det var mulig i 2008 å snu dårlige målinger til valgseier i 2009, sier Stoltenberg.

Kravstore

Ap-lederen mener at Høyres fremgang til å bli landets største parti kan forklares med en utålmodighet blant velgerne.

– I Norge stiller vi veldig mange krav. Vi er et land med solid økonomi der det meste går bra. Knapt noe land i verden er bedre enn oss til å behandle kreft, for å ta et eksempel. Likevel er det altså en utålmodighet og et ønske om mer. Det er en utfordring for regjeringen, sier Stoltenberg.

– Hvordan opplever du det?

– Jeg opplever at det er en del av det å være politiker i Norge. Selv om vi kan vise til at vi har fremgang på skole, et godt helsevesen og så videre, så stilles det hele tiden nye krav. Men jeg klager ikke. Tvert om! Det er noe grunnleggende bra med det, for det er en slags tillitserklæring til det norske velferdssamfunnet. Dessuten tror jeg det går an å få fram disse sammenhengene i en valgkamp.

Sofavelgerne

Selv om det betyr dobbel gevinst dersom Ap vinner tilbake velgere som har meldt overgang til Høyre, fastholder partilederen at den største motstanderen er sofaen.

– Det største potensialet er de som stemte på oss sist. Og vår største motstander er sofaen. Hjemmesitterne er, som ved alle valg, den viktigste gruppen. Jeg tror det er ganske mange som sier at de ikke ønsker en Høyre-Frp-regjering, men som likevel er usikre på om de skal stemme på oss. Da sier jeg at Arbeiderpartiet ikke er noe perfekt parti, men at de må vise oss tillit dersom de er mest enig i den retningen vi tar Norge. (©NTB)