Mange vil spare mer i 2013

Ni av ti nordmenn tror de vil få like god eller bedre økonomi det kommende året. Mange av oss vil spare mer i 2013, ifølge undersøkelser.

Både Gjensidige og DNB har kartlagt nordmenns forventninger ved utgangen av 2012 og samtidig stilt spørsmål om hva de vil bruke penger til neste år. Spørsmålene er litt ulike, men svarene gir uttrykk for den samme tendensen: Vi er optimistiske, og mange vil bruke økte inntekter til sparing og nedbetaling av lån.

Spare og nedbetale gjeld

Nærmere halvparten av de spurte i DNB-undersøkelsen sier at de vil spare mer det kommende året. Det er den høyeste andelen siden 2009, skriver banken.

Andelen som vil spare mer er størst i Oslo med 63 prosent og Hedmark/Oppland/Buskerud med 56 prosent. Lavest sparevilje- og evne er det i Nordland/Troms/Finnmark med 37 prosent. De store sparemålene er ferie, bolig og buffer.

Undersøkelsen fra Gjensidige viser at en av fire venter å få bedre kjøpekraft neste år. Av dem er det 65 prosent som vil spare mer mens 59 prosent vil bruke mer penger på reise. 50 prosent vil betale ned gjeld.

Optimister

De spurte har krysset av for flere alternativer, og derfor er det også 29 prosent som sier de vil investere i bolig eller hytte mens 26 prosent sier de vil kjøpe bil, båt eller lignende neste år.

Begge forbrukerundersøkelsene er utført av Ipsos MMI, og i begge er det over 90 prosent av de spurte som regner med at de vi få like god eller bedre råd neste år. Folk under 40 år er mest optimistiske.

– Fra tidligere undersøkelser vet vi at ny jobb er en viktig kilde til økt kjøpekraft. Blant dem under 40 er det studenter som snart skal begynne å jobbe og det er folk som er tidlig i karrieren og kan regne med å bytte til en stilling med høyere lønn, sier administrerende direktør Hans Olov Harén i Gjensidige Bank.

Unge og eldre

Mellom 7 og 9 prosent svarer at de regner med å få dårligere råd neste år.

– Mangel på arbeid, pensjonering og dårlig helse er de vanligste bakenforliggende årsakene, skriver Gjensidige i en kommentar.

DNBs undersøkelse viser at det er stor avstand i forventningene til bedret økonomi mellom aldersgruppene. Blant de yngste mellom 18 og 24 år tror 46 prosent at de får bedre råd neste år mens bare 11 prosent av dem over 60 år tror det samme.

Tid for sparing

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB Bank mener nordmenn har tatt lærdom av det som skjer i landene rundt oss og funnet en bedre balanse mellom forbruk og sparing.

Forbrukerøkonomen peker på at styringsrenten er lav, og DNB tror den skal holde seg på dette nivået ut 2013.

– Det gir forbrukerne en gyllen mulighet til å bygge seg opp et godt økonomisk fundament. Utnytt derfor 2013 til å spare og nedbetale gjeld før renten begynner å bevege seg oppover, er rådet fra forbrukerøkonomen. (©NTB).