Landbruksdepartementet vil grave ned kjøpesentre

Landbruksdepartementet tar til orde for at nye kjøpesentre og parkeringsplasser bygges under bakken for å spare matjord.

Kjøpesentre under bakken skal sikre god utnytting av knappe areal og handel nær trafikknutepunkt åpner for mindre transport- og miljøbelastninger, skriver Nationen.

– Regjeringen arbeider med nye tiltak for å få redusert nedbyggingen av matjord. Vi ønsker en mer restriktiv praksis. Skal vi få til det må vi være kreative. Store kjøpesentre og handelshus har jo ikke vinduer. Hvorfor skal de da legges oppå verdifull dyrket mark? spør statssekretær Harald Buttedahl (Sp) i Landbruks- og matdepartementet.

Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som vurderer tiltak for å styrke jordvernet i arealplanleggingen. Mandatet til gruppen er hemmelig, men forslagene de kommer med legges fram i januar.

– Det er for tidlig å si hva de kommer til å lande på, sier kommunikasjonsrådgiver Gård Nybro-Nielsen i Miljøverndepartementet.

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund sier utbygging under bakken kan være bra.

– Hvis det er vilje til å bygge under bakken der det er godt kollektivtilbud, så er forslaget kjempebra. Å grave Ikea ned på samme tomten i Vestby tror jeg ikke vil hjelpe så mye, sier han.

Handelsbransjen er kritiske.

– Vi er imot et eventuelt påbud om å bygge handelslokaler under jorden. Kostnadene vil være formidable, sier direktør for handel Thomas Angell i Virke.