Bransjen tar grep for å redusere bruk av miljøgiftholdige byggevarer

Om sju år skal det være nullutslipp av såkalte prioriterte miljøgifter. En ny avtale skal forplikte bransjen til å få fortgang i reduksjon av både bruk og utslipp av slike stoffer.

Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Grønn Byggallianse, Virke Byggevarehandel og Direktoratet for byggkvalitet signerte onsdag en avtale om utfasing av fugeskum som inneholder mellomkjedete klorparafiner. Avtalen gjelder fra nyttår.

Erstatningsstoffer finnes
Mellomkjedete klorparafiner er på lista over prioriterte miljøgifter og kan gi alvorlige langtidsvirkninger i miljøet. Miljøgiften brukes særlig i tette- og fugemidler, inkludert fugeskum. Det skal finnes gode erstatningsprodukter som er fullt funksjonelle i bruk.

- Vi ønsker dette initiativet velkommen og vil øke kompetansen hos våre medlemmer slik at de bestiller mer miljøriktige materialer. Dette vil vi gjøre gjennom kurs, seminarer og veiledere som en del av vårt arbeid, sier Erik Hammer, daglig leder i Grønn byggallianse.

Frivillig, men forpliktende avtale
Avtalen som inngås er frivillig. Avtalepartene forplikter seg til å jobbe for at fugeskum med innhold av mellomkjedete klorparafiner ikke lenger brukes i norske bygg og byggevarer. Partene skal blant annet aktivt informere sine medlemmer, produsenter, innkjøpere og andre kontakter om hvordan de kan finne og bruke erstatningsprodukter i byggeprosjekter.

- På vegne av entrepenørbedriftene ønsker EBA å bidra med både kompetanse og gjennomføringsansvaret vi ofte har i bygg- og anleggsprosjekter, slik at mellomkjedete klorparafiner blir faset ut så raskt som mulig. Dette er en frivillig avtale, men vi har alle et ansvar for å sørge for at miljøfarlige produkter fases ut, sier Jon Sandnes, adm. direktør i EBA.

Direktør i Virke Byggevarehandel, Bengt Herning, er spent på responsen hos handelen.

- Byggevarekjedene i Virke har styrebesluttet at de ønsker å få til frivillig utfasing, men det må ikke bli slik at omsetningen av miljøskadelige produkter flyttes til andre deler av handelen og øker inntjeningen der. Da er vi faktisk kommet kortere enn vi er i dag, fordi de miljøbevisste blir tapende, understreker Herning.

Ønsker å redusere miljøbelastningene
Ifølge Klima- og forurensningsdirektoratet, står byggenæringen for omtrent halvparten av bruken av denne stoffgruppen. Over 300 tonn mellomkjedete klorparafiner inngår i produkter som omsettes i Norge. I 2009 ble det sluppet ut 15 tonn. Nasjonal målsetning er nullutslipp i 2020.

- Gjennom byggeregelverket jobber vi for å redusere de miljøbelastningene byggebransjen gir opphav til. Det er gledelig at vi gjennom en slik avtale kan være med å stoppe videre spredning av denne alvorlige miljøgiften, sier direktør Morten Lie i Direktoratet for byggkvalitet.

- Får vi dette til å fungere, vil vi kunne ta for oss flere av de 30 prioriterte miljøgiftene og lage tilsvarende utfasingsavtaler.

På nyåret gir Direktoratet for byggkvalitet ut en egen veileder som skal hjelpe næringen til å velge bort byggevarer med innhold av miljøgifter og dermed oppfylle substitusjonsplikten i produktkontrolloven, og bestemmelsen om helse- og miljøskadelige stoffer i byggeregelverket.

Tester frivillige avtaler som virkemiddel
Avtalen kan betraktes som en test på om slike frivillige avtaler kan være et nyttig virkemiddel i arbeidet med å fase ut miljøgifter i byggeprodukter.