Offshore vindkraft til bunns

Vestavind Offshore senker troen på at Norges første vindpark til havs vil bli realisert. Eieren mener det ikke er økonomi til et slikt prosjekt uten subsidier fra norske myndigheter.

Konsesjonen til Havsul ble gitt i 2009, en vindpark som skulle bygges utenfor Mørekysten med en årsproduksjon på rundt 1 terrawattimer (TWh). Styreleder Wenche Teigland i Vestavind Offshore ser ingen mulighet til å satse på offshore vindkraft i Norge med dagens rammevilkår.

– Norges petromaritime kompetanse kunne gitt oss en god posisjon i et internasjonalt voksende offshore vindkraftmarked, men næringen er avhengig av politisk vilje og starthjelp. Den viljen er ikke til stede, sier Teigland.

Hun mener den høye aktiviteten i olje- og gassnæringen er årsaken til at den politiske viljen til å satse på nye fornybare energinæringer er lavere nå enn for tre år siden.

– Elsertifikatene er ikke nok til å finansiere offshore vindkraft i Norge, og Enova har heller ikke store nok økonomiske muskler til å bidra med nødvendig kapital, sier Teigland.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe beskrev i oktober i år rammene for fornybar energiproduksjon til havs der grunnlaget vil være markedsprisen for kraft og inntekter fra elsertifikater.

– Regjeringen har økt satsingen på kompetansebygging innenfor havvind, og vil videreføre denne for å få ned kostnadene og om mulig gjøre havvind konkurransedyktig i forhold til andre teknologier, sier Borten Moe.