Borten Moe legger fram rapport om Lofoten-olje

Oljenæringen kan gi opptil 1.100 nye arbeidsplasser i Lofoten og Vesterålen, viser rapporten oljeminister Ola Borten Moe (Sp) legger fram i Svolvær fredag.

Hovedrapporten og til sammen 20 underrapporter oppsummerer det som på Oljedepartementets språk formelt heter «kunnskapsinnhentingen fra det nordøstlige Norskehavet».

Det dekker blant annet mulige ringvirkninger dersom det åpnes for oljeutvinning i havet utenfor Lofoten og Vesterålen. Resultatene fra kunnskapsinnhentingen kan brukes dersom regjeringen går videre med en konsekvensutredning om oljeutvinning i området.

En av konklusjonene er at olje- og gassindustrien kan gi mellom 400 og 1100 nye arbeidsplasser i en region med fraflytting. Utflyttingen er størst blant dem i ung, men yrkesaktiv alder, noe som gjør at andelen eldre øker raskere enn i resten av landet.

Rapportene legger til grunn to ulike aktivitetsnivåer, og dermed to ulike prognoser for hvor mange nye jobber oljen vil gi.

Det er allerede bestemt at det ikke skal gjøres noen konsekvensutredning i inneværende stortingsperiode. Det skal heller ikke lyses ut blokker i området som har fått betegnelsen Nordland VI.