Færre nettselskaper skal gi lavere strømregning

Om de borgerlige partiene kommer i regjering etter valget neste år, vil de kutte i ordningene som holder liv i dagens nettselskapstruktur.

Fremskrittspartiet vil fjerne minst to tredeler av dagens nettselskaper, skriver Nationen.

Høyre, Frp og Venstre la denne uken fram et forslag som skal motivere nettselskaper til å slå seg sammen. Partiene argumenterer for at et samlet strømnett vil føre til en sikrere strømforsyning i hele landet, og for at færre nettselskaper vil gi billigere nettleie for kundene. skriver bladet Energi torsdag.

I forslaget foreslår partiene å redusere bevilgningene til nettutjevning i statsbudsjettet. De begrunner reduksjonen med at pengene til nettutjevning i liten grad gir insentiver til sammenslåing.

– Vi ønsker å sørge for at strømkundene får en så lav nettleie som mulig, sier Siri A. Meling (H) som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, til Nationen.

Hun mener behovet for sammenslåing er stort, siden nettselskapene står foran store investeringsbehov i tiden som kommer.

– Det må investeres mye i regional- og distribusjonsnettet i årene framover, og det er behov for mye kapital, kompetanse og ressurser. Denne oppgraderingen er det forbrukerne som må betale for. Allerede i dag, med lave strømpriser, er det mange som har mye høyere nettleie enn det de faktisk betaler i strøm. Og andelen av regningen som går til nett vil fortsette å øke. Vi ønsker å se på rammene for nettvirksomheten, for å se om den kan gjøres mer optimal for kundene ved å slå sammen små nettselskaper, sier Meling