Norskledet ISO-komité på østlige breddegrader

Den tekniske komiteen ISO/TC 59 Buildings and civil engineering works samlet 14.–19. oktober troppene i Tokyo til det største møtet i komiteens historie.

Sju av åtte underkomiteer og 20 av 43 arbeidsgrupper var på plass med nærmere 100 delegater fra 17 nasjoner. I tillegg avholdt flere internasjonale samarbeidspartnere, som buildingSMART International (bSI), møter i Tokyo i samme tidsrom. Dette ga mulighet til produktivt samspill mellom organisasjonene.

Foruten framdriften i selve standardiseringsarbeidet ble det i løpet av møteuken satt fokus på aktuelle temaer som kan stimulere til økt samarbeid på tvers av komité- og organisasjonsgrensene, som terminologi og bærekraft. Fellesmøter, presentasjoner, ivrige diskusjoner og gjensidig erfaringsutveksling gjorde at flere fikk opp øynene for hverandres arbeid. Møtet i Tokyo la dessuten et solid fundament for det videre samarbeidet med bSI. For eksempel ble det vedtatt at ISO/TC 59s underkomité SC 2, Terminology and harmonization of languages, skal ha en egen samarbeidsavtale med bSI med spesielt henblikk på arbeidet med buildingSMART dataordbok.

Om ISO-komiteen
ISO/TC 59, som har norsk ledelse ved Per Jæger i Boligprodusentenes forening og sekretariat ved Standard Norge, har et stort nedslagsfelt. Arbeidsområdene omfatter blant annet kontraktstandarder for bygg, universell utforming av byggverk, ytelseskrav og levetidsberegninger for bygg, bygningsinformasjonsmodellering (BIM) og bærekraftige bygninger og byggevirksomhet. Komiteen ble opprettet i 1947, og fram til dags dato er det utarbeidet totalt 110 standarder under ISO/TC 59. Ved at komiteen har norsk ledelse, har norsk BAE-næring stor innflytelse over komiteens strategi og videre retning i arbeidet.

ISO/TC 59s arbeid legger grunnlaget for videre byggstandardisering ved at komiteens standarder danner et rammeverk for en rekke andre standarder, både nasjonalt og internasjonalt. På sikt er det ønskelig at en større andel av komiteens standarder implementeres også i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN. Dette vil gi økt gjennomslagskraft ved at standardene fastsettes nasjonalt i alle CENs medlemsland.

Behov for flere norske eksperter
Det er spesielt ønskelig med økt norsk deltakelse innenfor fagområdene BIM, livsløpsplanlegging og levetidsprosjektering, universell utforming, bærekraftighet og miljødeklarasjoner (SC 13–17).

Standard Norge ønsker at flere små og mellomstore bedrifter engasjerer seg i standardiseringsarbeid. Dette gjelder også arbeidet i ISO/TC 59. Små og mellomstore bedrifter har mye kompetanse som er viktig i standardiseringsarbeidet. Ved å delta er det mulig å påvirke innholdet slik at det ikke bare er "de store" som bestemmer. Standardene må også ivareta behovene til små og mellomstore bedrifter, og da er det viktig å være representert i arbeidet.