Virtuelt nullenergibygg - reelt åpnet

80 deltakere fra ulike deler av byggenæringen deltok på åpningsseminaret for utviklingsprosjektet Virtuelt nullenergibygg.

- Det er viktig at Statsbygg etablerer et slikt prosjekt som kan gi kunnskap til andre og bane vei for at nullenergibygg faktisk bygges, sa statssekretær i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, Ragnhild Vassvik Kalstad ved åpningen.

Statssekretær Kalstad la vekt på at Statsbygg har en viktig samfunnsrolle i å gå foran og utvikle nye løsninger.

Adm. dir. Øivind Christoffersen understreket at Statsbygg vil styrke sitt tverrfaglige arbeid og samarbeide bredt med næringen i dette prosjektet. Målet er å utvikle robust kunnskap for så mange typer bygg som mulig.

Mange spennende, faglige perspektiver kom fram gjennom de ulike innleggene, ikke minst i en avsluttende paneldiskusjon med arkitekt Tine Hegli fra Snøhetta, og forskerne Bernt Bremdal fra Smart Energy Markets og Berit Time fra SINTEF Byggforsk. Debattleder var Anders Bjartnes fra Norsk Klimastiftelse.

I samarbeid med Lavenergiprogrammet
Statsbygg og Lavenergiprogrammet tar med seg disse perspektivene i det videre arbeidet med utviklingsprosjektet. I tillegg vil det bli samarbeidet med Direktoratet fra byggkvalitet om hvordan bedre prosjekteringsverktøy kan lette utsjekking av regelverk i nullenergi-byggeprosjekter. Direktør Morten Lie viste til at direktoratet nå utvikler et Byggnett som vil kunne ha stor nytte av det virtuelle prosjektet.

Om prosjektet
Prosjektet er et forsknings- og utviklingsprosjekt i regi av Statsbygg som pågår fram til 2014. På en egen nettside vil man kunne følge byggingen av et virtuelt nullenergibygg og gi innspill til hvordan dette kan gjøres. Lavenergiprogrammet skal formidle resultatene til resten av byggenæringen. Hensikten er å styrke kompetansen for prosjektering og gjennomføring av nullenergibygg, både i Statsbygg og byggenæringen for øvrig.

Les mer om prosjektet her

Les mer om prosjektet på Lavenergiprogrammets nettsider