Nødvendig opprydding i Entra

Onsdag kveld ble det kjent at Rune Olsø går av som administrerende direktør i Entra Eiendom AS. CFO Anne Harris er konstituert som ny adm. dir. i selskapet. Dette var en helt nødvendig utgang på det som har utviklet seg til en statlig skandale.

Nå håper vi at det ryddes skikkelig opp – og at tilliten til selskapet kan gjenopprettes.

Vi håper også at dette kan være en vekker for dem som er ansvarlig for statlig forretningsdrift og for de aktørene som jobber i statlige foretak. Grådighetskulturen må vekk. Det samme må alt som har snev av kameraderi og urent trav. For næringsminister Trond Giske og dagens regjering har dette vært en vond sak. Det er ikke tvil om at de har rotet det til for seg selv.

Vi stusser over at ledelsen i Entra har fått lov til å utvikle så mange kreative løsninger som har gitt store fordeler til dem som jobber der. Dette burde styret aldri vært med på. Når man i tillegg opplevde et ”kupp” i styret da Giskevennen Rune Olsø ble ansatt som administrerende direktør, var begeret fylt.

Mer enn 80 prosent av leietakerne i det statlige eiendomsselskapet Entra er staten selv. At det har kunnet utviklet seg sinnrike bonussystem som har gitt ledelsen i selskapet betydelig uttelling hver gang leieprisen til de statlige leietakerne ble økt, er for oss en gåte.

Entra er blitt lønnsledende – og etter vårt syn må selskapet være betydelig overadministrert. Nå må det skje en total gjennomgang i hele selskapet – og vi ser ikke bort fra at det må skje en total endring av hele Entra-konseptet.

Nå håper vi at staten fortsetter oppryddingen. Det er fortsatt mye ukultur rundt om. Det er også mange totalt udugelige leder som trenger avløsning og det fort.