Giske får Entra-spørsmål fra kontrollkomiteen

Næringsminister Trond Giske (Ap) må svare på fem spørsmål om Entra-saken fra en enstemmig kontrollkomité på Stortinget.

– Vi har formulert fem spørsmål som handler om prosessen fram til beslutningen om å ansette Rune Olsø som administrerende direktør i Entra. Siden det er selve ansettelsen av Olsø som utløser Giskes inhabilitet, er disse spørsmålene balansert opp mot dette punktet i prosessen, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Dermed kan komiteens spørsmål sendes til Giske, og ikke til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) som ble utnevnt til settestatsråd for en inhabil Giske i et ekstraordinært statsråd tirsdag.

Styret og direktør

Anundsen sier at komiteen vil vite hva Giske sier om prosessen og styrets handlemåte fram til ansettelsen.

Olsø ble ansatt på et styremøte i Entra 26. september, mot stemmene til blant andre styreleder Siri Hatlen og nestleder Martin Mæland, etter å ha vært konstituert siden april 2012.

Komiteen tar opp forholdet mellom styreleder og administrerende direktør gjennom et generelt formulert spørsmål, forteller Anundsen:

– Vi spør om statsråden på generelt grunnlag mener at forholdet mellom styreleder og administrerende er viktig for statlige selskaper, sier Anundsen.

Lederlønn

Kontrollkomiteen tar også opp lederlønninger i statlige selskaper.

Ved ansettelsen av Olsø har partifeller av den tidligere lederen av Trondheim Arbeiderparti reagert på at direktørlønningen skulle ligge rundt 4 millioner kroner.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ville tirsdag ikke uttale seg om Olsøs betingelser, men sa at det har vært mange tilfeller der styrer i hel- eller halvstatlige selskaper har fastsatt urimelig høy lønn.

– Komiteen spør på hvilken måte statsråden sørger for at styrene forholder seg til ønsket om moderate lederlønninger i statlige selskaper. Vi følger opp med et spørsmål om det bør ha konsekvenser dersom styrer ikke er i stand til å følge oppfordringen, sier Anundsen.

Kompetanse

Ved ansettelsen av Olsø gikk tre av de sju i styret imot. Det er i ettertid reist spørsmål om deler av styret var inhabile ved ansettelsen, knyttet til vennskap og til felles bånd til Arbeiderpartiet.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier til NTB at han venter utskiftninger i Entra-styret, og at han forventer at Solhjell snarest innkaller til en ekstraordinær generalforsamling.

Kontrollkomiteen berører også dette punktet ved å spørre om kompetanse:

– Vårt femte spørsmål er hvordan statsråden forsikrer seg om at styrene han oppretter har den rette kompetansen, sier Anundsen.

Dialog

Solhjell ønsker overfor NTB ikke å si noe om hva han vil gjøre med Entra.

– Nå skal jeg sette meg grundig inn i saken. Deretter skal jeg ha dialog med styrets ledelse, sier han.

Hatlen uttalte på selskapets hjemmeside at hun vil møte konsernledelsen i Entra for å svare på spørsmål og informere om prosessen hittil.

Det er tidligere kommet fram at Hatlen hadde lagt opp til en bred ansettelsesprosess da Olsø fikk jobben.

Etter styremøtet, der ansettelse ikke sto på dagsorden, tok Hatlen kontakt med Næringsdepartementet for å orientere om «den krevende situasjonen i styret».

Styret ansetter

Stoltenberg ville tirsdag ikke si noe om hva som nå bør skje.

– Staten skal ikke blande seg inn i denne type ansettelser. Men siden det er splittelse og uenighet i styret, ble eier kontaktet, sier Stoltenberg.

Stoltenberg sier at bildet er komplisert.

– To av styremedlemmer har tilknytning til Arbeiderpartiet, den ene stemte imot, den andre for. Flere av dem som er oppnevnt av eier, stemte imot, mens de to representantene for ansatte stemte for Olsø, sier statsministeren. (©NTB)