Skoleforfall ender i mistillitsforslag i Bergen

Sju partier stiller seg bak et mistillitsforslag mot byrådslederen i Bergen. Bakgrunnen er forfallet i bergensskolen.

Arbeiderpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Byluftlisten er enige om mistillitsforslaget, som legges fram i bystyret 22. oktober, skriver Bergens Tidende.

Mistilliten er rettet mot byrådsleder Monica Mæland (H). Opposisjonen mener hun ikke har fulgt opp den vedtatte skolebruksplanen, hvor det er politisk enighet om at skolene i kommunen trenger et kraftig løft.

– Mistillit er en ordning som ikke skal misbrukes. Derfor gjør vi det skikkelig og seriøst. Jeg kommer ikke på noen annen sak som er så alvorlig som denne i Bergen de siste årene, sier Harald Schjelderup, leder i Bergen Ap.

En samlet opposisjon er dermed med på det første mistillitsforslaget siden Bergen innførte byparlamentarisme som styringsform for tolv år siden. I dag har Høyre, Frp og KrF flertall i bystyret med 35 mot 32 representanter.

– I skolebruksplanen som ble vedtatt i 2006, var det bred, tverrpolitisk erkjennelse av at bergensskolene trengte et kraftig løft. Deretter har byrådet unnlatt å følge opp, sier Schjelderup.

Mæland understreker at dagens situasjon har utviklet seg over flere tiår, og at det derfor ikke er gjort over natten å utbedre den.

– Vi har økt vedlikeholdsbudsjettet kraftig og skal bruke 2,6 milliarder kroner på skolebygg de neste årene. Dette er en stor og omfattende jobb, og det er vår klart viktigste prioritet, sier hun.