Navarsete ønsker egen rehab-TEK

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete hilser en egen skreddersydd rehabiliterings-TEK velkommen. Forskriften kan tidligst være på plass neste år.

Det var under Direktoratet for byggkvalitet sitt forenklingsverksted Bygg Enkelt ideen om en egen rehabiliterings-TEK ble presentert for statsråden. Og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete var umiddelbart svært lydhør for forslaget.

- Jeg er positiv til å gå gjennom TEK10 for å se hvordan vi kan avgrense rehabiliteringsprosjekter, sier hun til Bygg.no

- I dag er det mange som sier til meg at det er blitt såpass dyrt og komplisert med rehabilitering, at de rett og slett lar være. Det er det verste vi kan gjøre for fremtidens bygninger. Derfor er jeg veldig åpen for en slik ordning, fortsetter Liv Signe Navarsete.

Hun ser ikke bort fra at en forskrift kan være på plass allerede i løpet av 2013.

- Det tar tid å få på plass en forskrift. Den skal første utarbeides, deretter må den ut på høring, så det vil fort gå ett år før den eventuelt trår i kraft. Men dersom vi setter i gang dette arbeidet nå, så er det i alle fall realistisk å få fremlagt en egen forskrift i løpet av neste år, sier Navarsete.

I løpet av en maratonøkt på 30 timer fordelt over to dager på Mastemyr hotell utenfor Oslo, har de 48 deltakerne som har vært med på direktoratets forenklingsverksted Bygg Enkelt sett nærmere på utfordringer innenfor boligbygging, næringsbygg, rehabilitering, yrkesbygg, søknadsprosesser og transformasjon av byområder.

Oppgaven har vært å identifisere konkrete tiltak som kan forenkle dagens byggesaksprosesser og samtdig legge til rette for innovasjon i byggenæringen.

Ett av forenklingsstikkordene som gikk blant de ulike gruppene, var digitalisering. Også her var Liv Signe Navarsete offensiv.

- Vi har en målsetning i digital byggesaksbehandling innen 2015, og skal vi klare det må vi i gang nå, sa Navarsete til deltakerne.

Til bygg.no utdyper hun:

- Vi er nødt til å få på plass en plattform for digitalisering. Vi har et samarbeid med KS om digitalisering i offentlig sektor, og jeg ønsker å ta dette inn i den jobben slik at vi raskt kan få på plass enkel digital saksbehandling. Det vil gjøre at folk kan få kjappe svar på enkle byggesøknader, sier Navarsete og legger til:

- Men det betinger også at kommunene har kompetansen som trengs og at de kommer seg opp og stå i forhold til den softwaren som skal til. Men først og fremst må det jobbes med prosessene, og det handler jo om folk

- Og så koster det helt sikkert noen kroner?

- Det gjør det, og alt dette må vi se nærmere på i forhold til budsjetter. Så det er klart at dette ikke er noe som vil skje over natten. Men vi har et tydelig mål i bygningsmeldingen om å få dette til, sier Navarsete.

Det er ingen tvil om at Navarsete tok de forslagene fra de 48 deltakerne som har jobbet på spreng i halvannet døgn, på alvor.

- Jeg synes dette er det mest spennende møte jeg har vært på på år og dag, avslutter Liv Signe Navarsete.

Byggeindustrien kommer tilbake med mer om Direktoratet for byggkvalitet sitt forenklingsverksted i papirutgaven.