På idéjakt for enklere bygg

Hvordan kan det bli enklere å bygge gode bygg i Norge? 48 representanter fra byggenæring, kommuner, forskningsmiljø og myndigheter har jaktet svaret i to intense dager.

– Vi ønsker reell forenkling, og tror dette er en god start for på sikt å få på plass et nytt regelverk, sier direktør Morten Lie i Direktoratet for byggkvalitet.

I løpet av 30 timer fordelt over to dager på Mastemyr hotell utenfor Oslo, har de 48 deltakerne vært delt inn i seks skreddersydde temagrupper som har sett nærmere på utfordringer innenfor blant annet boligbygging, næringsbygg, rehabilitering og transformasjon av byområder.

Oppgaven på forenklingsverkstedet Bygg Enkelt har vært like enkel som den er vanskelig:

Identifiser konkrete tiltak som kan forenkle dagens byggesaksprosesser og legge til rette for innovasjon i byggenæringen.

Onsdag ettermiddag skal forslagene legges fram for kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

– Vi har bedt deltakerne se helt bort fra nåværende regelverk, og i stedet fortelle oss hvordan de kan tenke seg ideelle byggesaksprosesser, sier Morten Lie, og legger til digitaliseringssporet har vært viktig under gruppearbeidene.

– Vi mener at det neste regelverket må dreie seg om å kombinere jus og IKT fra starten av. Vi kan ikke gjøre slik vi har gjort frem til nå, nemlig vente til regelverket er på plass for så å komme halsende etter med IKT-løsningene senere, sier Morten Lie.

Han legger ikke skjul på at han er spent på hva som kommer ut av det såkalte forenklingsverkstedet på Kolbotn.

– Vi legger hodet vårt på blokka når vi inviterer aktørene sammen på denne måten, og vi er avhengige av at det kommer noe ut av det.

– Men alle som er med er klar over at det ikke er alt som kan gjennomføres like fort. Det ligger tidkrevende prosesser bak en lovendring, men jeg håper likevel vi kan komme opp med noen mindre konkrete ting som gjennomføres raskere, sier Morten Lie.

– Hvordan har tilbakemeldingene på Bygg Enkelt vært?

– Av de som er invitert, er det veldig få som har takket nei. Og flere av de som har meldt forfall, har sendt oss lange begrunnelser på hvorfor de sier nei. Jeg oppfatter at dette er noe folk har lyst til å være med på, sier Lie og legger til at direktoratet har ønsket å få med et så bredt spekter av aktører som mulig.

– Det hadde for eksempel vært meningsløst å gjennomføre et slikt arrangement uten å ta med de sterkeste kritikerne av dagens system.

Tidligere Skanska-sjef og den ferske Bygg21-prosjektlederen Petter Eiken mener konferansen er et friskt pust i byggenæringen.

– Det er et uvanlig opplegg, og jeg må klype meg litt i armen når jeg plutselig er på en konferanse sammen med kommunale saksbehandlere og næringsfolk som diskuterer forslag til endringer i byggesaksprosesser.

– I tillegg er det selvsagt et høydepunkt for deltakerne at forslagene som de kommer fram til, presenteres for en ansvarlig statsråd på slutten av konferansen, sier Petter Eiken.

Bakgrunnen for at Direktoratet for byggkvalitet har invitert til Bygg Enkelt-konferansen, er stortingsmeldingen om bygningspolitikk. Den varsler forenkling av byggereglene, som igjen skal redusere tidsbruk og kostnader i byggesaksbehandlingen for alle de involverte.