Statoil vil få opp mer av oljen

Statoil satser hardt for å få opp mer av oljen i feltene. Et nytt forskningssenter i Trondheim får en sentral rolle i det arbeidet. Gevinsten kan tilsvare to norske statsbudsjetter.

FAKTA om økt oljeutvinning

* Statoil økte i fjor utvinningsgraden på norsk sokkel fra 49 til 50 prosent. Gjennomsnittlig utvinningsgrad på verdensbasis er 35 prosent.

* Målsettingen er å øke utvinningsgraden på norsk sokkel til 60 prosent. Det vil utgjøre om lag 4 milliarder fat olje, eller like mye som oljefeltene Statfjord, Dagny og Gudrun til sammen.

* Med en oljepris på 100 dollar fatet vil det tilsvare nesten 2.300 milliarder kroner, godt over to norske statsbudsjett.

* Halvparten av Statoils forskningsmidler (2,8 milliarder kroner i 2012) går til økt utvinning. 3000 Statoil-ansatte jobber med økt utvinning.

* Det nye forskningssenteret på Rotvoll i Trondheim blir sentralt i å nå målsettingen om økt utvinningsgrad, både i Norge og internasjonalt. Senteret skal stå ferdig i slutten av 2013.

* Forskningssenteret vil også få en egen avdeling for ukonvensjonelle petroleumsprodukter som skifergass og oljesand. (Kilde: Statoil) (©NTB)

 

Både statoilsjef Helge Lund og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) var mandag møtt fram for å legge ned grunnsteinen til det nye forskningssenteret på Rotvoll i Trondheim. Grunnsteinen var en steinhard borekjerne fra Heidrun-feltet.

På verdensbasis er det vanlig å få opp om lag en tredel av oljen i et felt. Statoil har nylig klart å komme opp i en utvinningsgrad på 50 prosent på norsk sokkel, og har som målsetting å komme helt opp i 60 prosent. Det nye forskningssenteret i Trondheim skal utvikle teknologi og produksjonsmetoder som gjør det mulig.

Enorme verdier

Det er snakk om enorme verdier.

– Økt oljeutvinning er det suverent største oljefeltet på norsk sokkel. Klarer vi å økte utvinningsgraden fra 50 til 60 prosent, tilsvarer det 4 milliarder fat olje, sier statoilsjef Helge Lund.

Dersom oljen selges for 100 dollar fatet, tilsvarer det godt over to norske statsbudsjetter.

Trenger nye felt

Økt utvinning fra eksisterende felt reduserer ikke behovet for å åpne nye felt, understreker Ola Borten Moe.

– Vi skal leve av oljeaktiviteten i generasjoner framover. Det er svært viktig å øke utvinningsgraden. Hver prosent økning tilsvarer flere hundre milliarder kroner. Samtidig må vi ha strategier for å utnytte marginale felt og åpne nye områder for leting. Det har vi ikke gjort siden 1990-tallet, sier Borten Moe.

I løpet av våren håper han å få Stortingets godkjenning for å åpne for olje- og gassleting ved Jan Mayen og i Barentshavet sørøst.