Maritim høstjakt samler kreftene

20. og 21. september har flere enheter fra politiet, Kystvakten, Tollvesenet, Vegvesenet og Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) samarbeidet om Maritim høstjakt i Oslofjorden.

– Oppmerksomheten er rettet mot organisert mobil kriminalitet, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i FNO.

Også svensk politi og Kystvakt deltar i aksjonen. Det blir blant annet lett etter stjålne båter og båtmotorer. Det letes både til vanns og til lands. Stadig mer tyvegods transporteres på veiene.

– Under aksjonen ønsker vi også å informere om hva den enkelte kan gjøre for å sikre båt og motor best mulig. Samtidig er sikkerhet til sjøs og forebygging av ulykker viktig under aksjonen, sier politioverbetjent Roar Isaksen ved Havnepolitiet i Oslo.

Båttyverier for millioner

De siste 10 årene har det blitt stjålet båtmotorer og båter for nesten en milliard kroner, viser tall fra FNO. Det er meldt om rundt 25 tusen båttyverier til forsikringsselskapene de siste 10 årene, viser tallene.

I 2011 ble det registrert rundt 1700 tyverier av og fra båt, mens erstatningsutbetalingene var på 83 millioner kroner.

Årets aksjon

Akkurat nå er det høysesong for tyveri av båter og båtmotorer. I september og oktober er de kriminelle svært aktive, og det er særlig store påhengsmotorer som har vært utsatt for tyverier. Årets maritime høstjakt pågår i distriktene rundt Indre Oslofjord.

– Samarbeid på tvers av etatene og utveksling av kunnskap vektlegges i aksjonen. Den mobile vinningskriminaliteten er omfattende og går på tvers av landegrensene, sier Isaksen i Havnepolitiet.

– Forebyggende arbeid er stadig viktigere, for de som står bak denne kriminaliteten er ofte både organiserte og svært profesjonelle, fremhever Neverdal i FNO.

Ønsker småbåtregister

FNO mener dagens frivillige register ikke fungerer etter hensikten og ønsker et obligatorisk register gjeninnført.

Et sentralt obligatorisk fritidsbåtregister vil blant annet redusere problemet med båttyverier og bidra til å forhindre at fritidsbåter blir gjenstand for hvitvasking og svindel. Det vil også bedre sikkerheten til sjøs fordi politiets kontrollmulighet blir bedre.