Byråkratenes mangehodede troll

Vi vil berømme avdelingsdirektør Eivind Tesaker som har skrevet en meget god og konstruktiv kronikk i Aftenposten om hvordan byråkratiet i Kulturdepartementet blir mer ineffektivt. Til tross for flere ansatte, går produktiviteten ned, skriver han i kronikken «Derfor tar ting tid». - På enkelte områder er byråkratiet verre enn sitt rykte, sa Tesaker til Aftenposten tidligere i dag. Dette bekrefter det vi her på bygg.no har hevdet i lang tid.

Galskapen må stoppes, og den må stoppes av de ansvarlige politikerne. Norsk byråkrati vokser faretruende. Dette viser også tall Aftenposten har hentet inn.

På bare tre år er antall ansatte i departementene og direktoratene økt med 13,1 prosent. Økningen for statsansatte som faktisk utfører oppgavene departementene og direktoratene pålegger dem, er på 4,5 prosent i samme periode.

Vårt fremste ankepunkt mot statsminister Jens Stoltenberg og det styresett han forfekter, er at det er i ferd med å utvike seg et ekspertvelde som er helt ut av kontroll. Vi ser dette i sektor etter sektor. Det som skjer i helse-Norge er kanskje det verste eksemplet.

Vi opplever ”eneveldige” sjefer som skal kontrollere alt og alle. Effektiviteten stuper – og alt blir tungrodd og vanskelig.

De ”eneveldige” byråkratene synes også å ha full kontroll over holdningene og meningene til alt for mange svake statsråder.

Tendensen på meningsmålingene tyder nå på at det norske folk begynner å få nok av dette. Men dette synes ikke å ha noen innvirkning på verken statsminister eller hans mannskap.