Abelia utfordrer RIF

Abelia er i dialog med flere RIF-firmaer om medlemskap. Ansettelsen av RIFs Tore Frellumstad er et tydelig signal om at foreningen gjør seg mer attraktiv for rådgivende ingeniører.

Norges største rådgiverfirma Norconsult er det første RIF-medlemmet som har meldt seg inn i NHO-tilknyttede Abelia. Innmeldelsen skjedde i det stille like før nyttår i fjor.

– Vi ser på NHO som en stor og tung aktør som har politisk og myndighetsmessig tyngde og gjennomslagskraft for å bedre næringslivets rammevilkår, kommenterer Norconsultsjef John Nyheim.

Han opplyser at det var uaktuelt å melde seg inn i BNL hvor det er altfor mange interne dragkamper mellom de ulike organisasjoner i byggebransjen. Han er videre klar på at i BNL ville Norconsult druknet i mengden og hatt liten gjennomslagskraft.

– Abelias satsing på kunnskapsbedrifter appellerte til oss og deres satsing på å forbedre rammevilkårene for disse bedriftene er et viktig arbeid der vi føler vi kan være med å bidra. I Abelia har vi allerede fått stor glede av deres juridiske kompetanse blant annet innenfor offentlige anskaffelser. Vi har kommet inn i deres HR-nettverk, i NHO's utenlandsnettverk og ser for øvrig at NHO/Abelia har mye å tilby rundt ledertrening. Samtidig får vi tilgang til sentrale personer i NHO/Abelia-systemet som kan åpne dører for oss på den politiske arena, fremholder han.

– Vi er fortsatt medlem i RIF og har ingen planer om å forlate rådgivende ingeniørers forening. Jeg føler at de to organisasjonene utfyller hverandre og at vi får det beste i begge verdener, sier han og bedyrer at han er ukjent med hvordan øvrige RIF-aktører tenker rundt dette.

Spennende kompetansemiljø
– Abelia har utviklet seg til en stor og dynamisk organisasjon med et sterkt og spennende kompetansemiljø. Jeg er blitt stadig mer overbevist om at rådgivende ingeniører står overfor mer av de samme utfordringene som kompetansebedrifter enn aktører i byggenæringen som ingeniører og håndverkere, sier advokat Tore Frellumstad som etter mer enn 10 år som næringspolitisk rådgiver i RIF har meldt overgang til Abelia hvor han tiltrer 17. september.

– Jeg har gått til Abelia fordi jeg ser en større fremtid der. Det er det eneste han på det nåværende tidspunkt vil si om konkurranseforholdet mellom RIF og Abelia.

Abelia har skreddersydd en stilling for Frellumstad. Han skal være ansvarlig for næringsjuss som er en nysatsing hvor han skal jobbe nært opp mot næringspolitisk avdeling. Organisasjonens jurister har så langt befattet seg mest med arbeidsrett.

– Her vil jeg blant annet tilby service innen offentlig anskaffelser hvor jeg vil kunne trekke veksler på hele NHO-systemet. Jeg skal også fortsette arbeidet i RIF med å modernisere regelverket for offentlige innkjøp ved å trekke inn kriterier som kompetanse, innovasjon og miljø fremfor at pris i altfor stor grad blir vektlagt. Her har rådgivende ingeniører mye større felles interesser med kunnskapsbedrifter enn byggenæringens utøvende aktører, sier han.

Har styrket seg
RIF-sjef Liv Kari Hansteen har ikke noe i mot konkurranse fra andre næringsorganisasjoner som eksempelvis Abelia. For å håndtere og styrke seg på rammebetingelser og jus kan hun opplyse at RIF har inngått avtale med advokatkontoret Pacta as.

– Advokatene i Pacta har spisskompetanse innenfor inngåelse og gjennomføring av kontrakter i bygge- og anleggsprosjekter, og har spesialisert seg på rådgivende ingeniørers forretningsprosesser. Vi styrker oss dermed på disse områdene slik at vi er enda bedre posisjonert i forhold til å løse de utfordringene for våre bedrifter står ovenfor. I tillegg viderefører vi samarbeidet vi har hatt med advokatkontoret Arntzsen de Besche blant annet i forhold å påvirke det pågående EU- arbeidet i forbindelse med endringer i regelverket for offentlige anskaffelser slik at vi i større grad får vektlagt kompetanse, kvalitet og miljøaspekter som kriterier fremfor for ensidig fokus på pris, sier hun.

Hun kan opplyse at RIF også har vært på plass i EU for å følge prosessen med utvikling av regelverket for offentlige anskaffelser.

Liv Kari Hansteen kan videre fortelle at RIF har vært gjennom en strategiprosess. Konklusjonen er at RIF skal intensivere arbeidet inn mot større byggherrer og myndighetene for å påvirke bransjens rammebetingelser både i forhold til bruk av fremforhandlede og balanserte standardkontrakter og verdien av å kjøre gode gjennomføringsprosesser .

– Foreløpig er det ikke aktuelt for RIF å tilslutte seg en større næringsorganisasjon. Dette er en styrebeslutning , men vi er alltid åpne for samarbeid og vil også fremover søke allianser med andre organisasjoner i saker der vi har felles mål.

Sterk vekst
Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter med 1100 medlemsbedrifter som har 36.000 ansatte over hele landet. Foreningen samler medlemmer innenfor IT, telekom, undervisning, forskning, konsulenttjenester, kreative virksomheter og interesseorganisasjoner. Abelia har hatt en sterk vekst siden etableringen i 2001, og er nå den fjerde største landsforeningen i NHO-systemet. Viktige arbeidsområder er arbeidsrett og HMS, næringspolitikk og daglig ledelse med strategiutvikling og motivasjon.

– Abelia skal bli den viktigste næringslivsorganisasjonen for konsulentbransjen. Vi er den eneste som primært er opptatt av kunnskapsperspektivet og samler medlemmene rundt et overordnet budskap om at det viktigste er å gjøre Norge mer attraktivt for kunnskapsbedrifter og kunnskapsarbeidere på tvers av bransjer og bedriftstyper, uttaler en offensiv adm. direktør Paul Chaffey i Abelia i en pressemelding.