Airport Village i tre

Avinor bygger nå om Molde lufthavn, Årø i nyutviklet trekonsept. Dette kan bli den første av en serie “grønne” regionale flyplasser i Norge.

De anerkjente treløsningene på hovedflyplassen Gardermoen er vel kjente, men de regionale flyplassene har etter manges syn ikke hatt noen tydelig eller enhetlig profil, skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

I en mulighetsstudie utført av AVINOR i samarbeid med Trebasert Innovasjonsprogram, Innovasjon Norge har man sett på muligheten for utvikle et helhetlig byggesystem i tre for rehabilitering og nybygg for landets regionale flyplasser. Målet er at dette skal forenkle plan- og byggeprosess, samt at man får økonomiske og klimavennlige bygg i en tydelig profil. Først ut er Molde lufthavn Årø, som er under bygging i disse dager og som vil åpne medio desember. Avinor vil etter denne piloten se på hvordan totalt 41 bygg i hele landet kan skape en “grønn tråd” i form av en “Airport Village”.

- AVINORs beslutning om å bruke mer tre i de kommende utbyggingene av sine flyplasser er et viktig skritt også for det politiske ønsket om å øke bruken av trevirke i samfunnet. Ønsket er begrunnet i klimamessige, næringsmessige og ressursmessige forhold, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Identitet
Avinor er nå i ferd med å utvikle rammene for “Airport Village”. Flyplassutviklingen regionalt handler mye om en identitet og gjenkjennelse. Den “grønne tråden” vil være ulike byggelementer i materialer med en høy Co2 binding.

Lokal leverandørutvikling
Det er gjennom prosjektet “Tre og samferdsel” i Trebasert Innovasjonsprogram at man har tatt tak i de store mulighetene som ligger i økt bruk av tre i hele samferdselssektoren. Prosjektet har som mål å informere og motivere til å ta i bruk mulighetene som finnes innen utvikling av trekonsepter. Gjennom dette vil man blant annet benytte offentlige anskaffelser til å gjøre “grønne innkjøp” og skape lokal leverandørutvikling hos produsenter, entreprenører og byggherrer. Prosjektleder Harald Thoresen sier at mye av jobben handler om å være proaktiv, se mulighetene og tørre å handle. Gjennom offentlige anskaffelser kan man oppnå klimavennlige innkjøp til en gitt målpris.