Klarer ikke å komme ajour til sommerferien

Ferien er her, og for mange er det en etterlengtet pause fra jobbhverdagen. Men en ny undersøkelse viser at hele en av tre arbeidstakere har planlagt å jobbe i ferien, selv uten at arbeidsgiver har bedt om dette.

Grunnen er at man ønsker å komme à jour.

Undersøkelsen, utført av analysebyrået InFact for bemanningsselskapet Xtra personell, viser at 33,3 prosent av de spurte svarer at de kommer til å jobbe i ferien. Det er flere menn enn kvinner som oppgir at de ikke kan koble av jobben i ferien (37,9 prosent mot 28,6 prosent).

Hovedgrunnen til at så mange velger å bruke ferien sin på å jobbe, er at de skal komme à jour. 29,6 prosent oppgir denne årsaken. Det er flere kvinner enn menn som benytter seg av ferien for å komme à jour (36,5 prosent mot 24,5 prosent). Det er også flere ansatte i offentlig sektor (39,3 prosent) enn i privat sektor (23,1 prosent) som svarer at de må jobbe i ferien for å komme à jour. For ansatte i privat sektor er det nesten like stor andel (22,7 prosent) som svarer at de må jobbe i ferien på grunn av hasteoppdrag. Blant de unge er imidlertid en av hovedårsakene at de ikke har noe annet å finne på.

- Tallene forteller oss at norske arbeidstakere er pliktoppfyllende og oppofrende overfor arbeidsgiver. Samtidig kan det også tyde på at arbeidsbelastningen for mange er så stor at de ikke klarer å løse alle oppgaver i løpet av ordinær arbeidstid, og derfor må ta ferier i bruk for å komme à jour, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell Norge.

- Feriejobbingen skjer på bakgrunn av teknologiutviklingen som gjør at vi har de tekniske hjelpemidlene til å jobbe fra hvor som helst, når som helst. Samtidig gjør denne teknologien at vi blir engasjert i mye mer enn før. Det er enkelt å bli satt på kopi på en mail, og så vokser arbeidsmengden, sier Zimmermann.

For de som svarer at de ikke klarer å koble av jobben som hovedårsak til feriejobbingen, skiller IT bransjen seg ut negativt. Hele 13,8 prosent av de ansatte innenfor denne bransjen oppgir dette som grunn. Tilsvarende tall i for eksempel industri- og produksjonsbransjen er 2,3 prosent.

– Det handler nok i stor grad om at det i mange av IT-yrkene er lettere å ta med seg jobben i ferien enn for ansatte i andre bransjer, men også at de jobber i et prosjektrelatert yrke hvor man alltid er på i utgangspunktet, sier Zimmermann.

For de ulike aldersgruppene er det flest unge mellom 18-29 år som har planlagt feriejobbing. Over halvparten (52,8 prosent) i denne gruppen svarer at de vil jobbe i ferien sin. Tilsvarende tall for personer mellom 45-64 år er 23,7 prosent.

Resultatene viser også at det er overvekt av personer som tjener mindre enn 250 000 kroner i året som velger å jobbe i ferien (26,3 prosent). Til sammenligning svarer kun 8,6 prosent av de med inntekt over750 000 kroner det samme.

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført i perioden 20-21 mars og 1008 yrkesaktive nordmenn over 18 år ble spurt over telefon.