Riksantikvaren åpner for lavere forsikringspremier

Riksantikvaren har utarbeidet nye retningslinjer for skadeoppgjør. Eiere av fredede bygninger har til nå måttet betale mer i forsikringspremie enn andre.

Riksantikvaren har utarbeidet nye retningslinjer for skadeoppgjør. Eiere av fredede bygninger har til nå måttet betale mer i forsikringspremie enn andre.Cirka 3.700 fredede bygninger er på private hender i Norge. Mange eiere har opplevd at forsikringsselskapene har lagt på prisen på premien når de ønsker fullverdiforsikring. I et brev til Finansnæringens Fellesorganisasjon varsler riksantikvar Jørn Holme nye retningslinjer for skadeoppgjør når det gjelder fredede bygninger, skriver Aftenposten.

Fra nå av skal Regional kulturminneforvaltning prioritere merkostnadene som skyldes antikvarisk istandsetting dersom bygningene blir utsatt for skade. En slik bevilgning blir prioritert fremfor andre tilskudd, og fylkeskommunene kan søke om særskilte tilskudd fra Riksantikvaren dersom budsjettene ikke strekker til.

– Eiere av fredede bygninger og anlegg må få samme forsikringsvilkår som andre eiere. De skal verken straffes eller utnyttes av forsikringsselskapene fordi de eier en del av vår nasjonale bygningsarv, sier Holme.

Han ber eiere som heretter får urimelige forsikringsvilkår for fredede hus, om å klage inn saken til Finansklagenemnda.

Forsikringsselskapet If lover ikke umiddelbar endring, men mener avklaringen fra Riksantikvaren er positiv.

– For oss som selskap blir det naturlig å se våre forsikringsprodukter opp mot nyordningen, men foreløpig er det ikke lagt opp til noen konkrete endringer, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If.