Berg studentby - Norges første LEED-sertifiserte boligprosjekt

Etter en lang og krevende prosess har Berg studentby endelig mottatt beviset på at prosjektet har tilfredsstilt de strenge kravene til LEED-sertifisering. Som det første boligprosjektet i Norge.

- Sertifiseringen har vært en krevende prosess som har tatt lang tid. Det er noe av prisen man må ta for å være først ute med noe. Det viktigste i denne prosessen er ikke selve sertifiseringen, men heller læringen vi har hentet ut av den, sier Brynjar Finstad som ledet byggeprosjektet for Skanska.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) består av et sett av rangeringsverdier for design, konstruksjon og drift for grønne bygg. Systemet er utviklet av U.S Green Building Council (USGBC) og sertifisert over 7000 prosjekter i USA og 30 andre land. LEED er et miljøsertifiseringssystem som systematisk måler miljøgevinsten i byggeprosjekter, og omfatter – i motsetning til flere andre sertifiseringsordninger – alle typer bygninger, og har tilpassede poenglister til disse (eksempelvis skoler, sykehus, næringsbygg og boliger).

Ett av disse er nå Berg studentby i Trondheim som har oppnådd LEED Silver. Dette er det første boligprosjektet som sertifiseres etter LEED-standarden i Norge.

En LEED-sertifisering av et bygg kan sammenlignes med hvordan vi merker matvarer:
• Hva består den av?
• Hvordan ble den laget?
• Er den bra for oss i det lange løp?

Elisabeth Hersoug har fulgt opp sertifiseringsarbeidet av Berg studentby for Skanska, og har tatt de tyngste takene for å få på plass LEED-sertifiseringen.

- Det har vært nyttig å lære mer om hvordan sertifiseringsprosessen fungerer, men det som er mest positivt er det økte fokuset på miljøløsninger i og rundt slike prosjekter, sier Hersoug.