Erfaring og forstand hindrer streik

En hovedårsak til årets mange streiker i offentlig sektor er at det har manglet både erfaring og forstand hos de berørte parter. Apparatet rundt Riksmegleren må også ta sin del av skylden for at dette fikk utviklet seg på en slik uheldig måte. Vi har tidligere også kritisert riksmegler-systemet for at man henter inn meklere med heller liten erfaring.

Problemet med å slippe løs en streik er at faren da er overhengende for at flere kaster seg på streikebølgen. Opptakten til årets lønnsforhandlinger ble heller ikke det beste etter at Regjeringen begynte å legge føringer om bl a forventet lønnsvekst. Her må statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigmund Johnsen ta sin del av skylden. De burde også hatt betydelig bedre kontroll med de kvinnelige statsrådene som har ansvar i denne sektoren.

Vi har fulgt lønnsforhandlingene i mange år. Vi vet at det spesielt i privat sektor er bygget opp et gjensidig godt tillitsforhold mellom partene på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Men også i privat sektor kan det glippe. Det har vi sett tidligere og vi har sett det i år. Mange bør gå i seg selv. Problemet er at det er noen forhandlere som opphøyer seg selv på en slik måte at de ikke er mottakelig verken for kritikk eller for gode råd.

I en verden som lider – og hvor millioner av arbeidstakere nå mister jobben eller må gå ned i lønn – er det vanskelig å forstå at man i verdens rikeste land skal streike for en kaffekopp om dagen.

La oss få en skole for lønnsforhandlere, riksmeglere, statlige lønnsbyråkrater og fastlåste regjeringsmedlemmer. Da kan det være håp om at vi unngår slike flauser som vi har sett i år.