Ny og enklere VAV-løsning fra Lindab

Lindabs nye VAV-løsning, Pascal er utviklet med fokus på forenkling og optimalisering i alle fasene av byggeprosessen, fra prosjektering til drift.

Denne løsningen gir redusert energiforbruk, minimalt med reguleringsutstyr i kanalnettet, og enkel installasjon.

- Lindab Pascal er markedets enkleste løsning med alt du trenger for et optimalt VAV-anlegg, forteller Robin Kristiansen, produktsjef for Lindab AS, forretningsområde Ventilasjon.

Lindab Pascal reduserer energiforbruket, og aldri før har vel energiforbruket innendørs vært høyere på agendaen. Sannheten er at energien vi bruker i bygninger står for mer enn 40% av Europa’s CO2 utslipp, og studier av moderne kontorbygg viser at de ansatte bare er på kontoret sitt 70 % av arbeidstiden. Dette gir kontor-bygninger en økt etterspørsel etter fleksible inneklimaløsninger. Lindab Pascal har en behovskontroll som via en bevegelsesdetektor registrerer aktiviteten i rommet, og kan justere ned luftmengden til et minimum og dermed optimalisere energiforbruket.

Lindab Pascal er en løsning som gjør det enklere å oppfylle kravene til et velfungerende VAV-system. Løsningen er basert på luftmengderegulering, uten krav til trykksetting av kanalanlegget. Sammenlignet med dagens trykkavhengige systemer vil kravet til dimensjoneringen av kanalsystemet være betydelig

lavere, samt at behovet for spjeldregulering vil være betydelig mindre. Med et variabelt trykksystem vil det være mulig å opprettholde riktige luftmengder i hele anlegget, og i alle driftstilstander.

Hjertet i Pascal-systemet er MBBV boksen. MBBV boksen sørger for riktig luftmengde til hver enkelt ventil. Den unike lineære spjeldteknologien med et konspjeld som er i MBBV boksen, gjør oss i stand til å håndtere opp til 200Pa i trykk med lavt lydnivå, kombinert med en integrert motor med eksakt målenøyaktighet, elimineres behovet for annet reguleringsutstyr mellom viften og MBBV boksen. Vi bruker kun standardprodukter med fabrikkinnstillinger, men som enkelt lar seg justere og kombinere etter installasjonen. Med kun et fåtall standard komponenter, ingen spesielle krav til kanaldimensjonering og et fleksibelt system- setup, gjør Pascal prosjektering, installasjon og drift så mye enklere. Kravene til VAV systemer i moderne bygg øker, og med god grunn. VAV systemer generelt sparer mye energi som ellers brukes til transport og kjøling/oppvarming av tilluften. Med Pascal systemet er det mulig å øke innsparingen ytterligere. I stedet for et tradisjonelt trykkstyrt anlegg, har Pascal systemet en optimizer funksjon på både tilluft- og avtrekksviften. Systemet sørger for at minst ett spjeld i anlegget er 85 % åpent, noe som sikrer at det er tilstrekkelig luft tilgjengelig i hele anlegget, samtidig som viftene ikke produserer unødig trykk i anlegget. For en optimal viftekontroll leser Pascal av spjeldposisjonene på romnivå.