Politiskandale

Dersom ikke politiet nå virkelig tar grep i forhold til tyveri fra byggeplasser, er det virkelig grunn til å stille et alvorlig spørsmål om politiets dømmekraft. I Byggeindustrien har vi satt fokus på dette – og den spørreundersøkelsen BNL nylig har gjennomført viser at det er store mørketall.

I første kvartal ble det anmeldt 73 tyveri fra bygg- og anleggsplasser i Oslo politidistrikt. Oppklaringsprosenten er null. Skandale, sier vi.

Problemet er alle verdiene som forsvinner fra byggeplass. Men ofte kan disse tyveriene også sette hele byggeplassen i stor fare. Tyvene stjeler alt de kommer over – og de går ikke av veien for å fjerne vitale deler på f eks en byggekran. Straks krana starter kan dette bety stor fare for den som er i krana eller for dem som er i nærheten.

Det mest klanderverdige er at politiet ikke tar seg tid til å rykke ut selv om man sitter med tyven i hendene eller at man har krystallklare bilder fra overvåkingskamera.

Mye av tyveriene skjer via organiserte gjenger – ofte utenlandske. De flytter seg gjerne fra distrikt til distrikt i løpet av kort tid. Det synes å være et godt transportopplegg – for det som fjernes blir sporløst borte.

Det at vi snakker om organisert kriminalitet burde få politiet til å prioritere dette langt høyere.