Advarer mot nye bad

Ikke la deg lure av fristende ord som ’’nytt’’ eller ’’nylig oppusset’’ bad i boligannonsene. Mange nye bad har feil eller mangler.

– Som boligkjøper skal man være på vakt når det reklameres med at badet er nylig oppusset. Be om dokumentasjon på hvordan jobben er gjort. Får man ikke det, bør man forlange et prisavslag som dekker kostnaden ved å bygge opp badet på nytt, sier daglig leder Vidar Wold i rådgivningsselskapet VW Consult.

Syv av ti nye norske bad har feil, ifølge Anticimex, og det finnes eksempler på at alle bad må rives i større byggeprosjekter.

– I nybygg skyldes feil ofte dårlig prosjektering og manglende samarbeid mellom håndverkerne. Slurv, uvitenhet, språkproblemer og ukyndige håndverkere er dessverre gjengangere, sier Wold.

Mange som bygger nytt og pusser opp vil gjøre det rimeligst mulig og bruker ikke fagfolk. Resultatet blir ofte katastrofalt, ifølge Vidar Wold, som har kurset over 7000 rørleggere og håndverkere i forskriftene for våtrom.

Slukene er verst
Den nedslående kvaliteten av nye bad viser seg ofte i sviktende fuktsikring i form av punktert eller manglende membran i våtsone. Aller verst er det rundt sluk, ifølge rørleggerkjeden Varme & Bad.

– Hadde alle som skal kjøpe bolig visst hvor mange alvorlige skjulte feil og mangler det er, hadde de undersøkt våtrom mye nøyere før kjøp, sier rørlegger Baard Aas.

Det er langt fra bare beryktede 80- og 90-tallsbad som er fulle av råte.

– Vi reiser ofte ut på oppdrag til nyoppussede bad der membranen er montert feil rundt sluket. Mange boligselgere mangler dokumentasjon på jobben som er gjort, og i etterkant kan det være vanskelig å få tak i disse firmaene, sier Aas.

Han mener det heller ikke er lett å være forbruker eller boligkjøper, både fordi det er så mange useriøse firmaer som gjør våtromsjobber og fordi forskriftene stadig endres.

Rørlegger på visning
Det var først i 1997 det ble krav til våtrom. I dag skal alle nye bad ha fall til sluk, membran og rør-i-rør-systemer som skal forhindre vannskader.

– Det er mulig å få utført en fagmessig gjennomgang av våtrom i en bolig. Rørleggere kan gi tilstandsrapport. Det vil i mange tilfeller lønne seg å ta med rørlegger på visning, sier han.

Vannsjekken er en slik tilstandsrapport over VVS-anlegget som Varme & Bad tilbyr. Vannsjekken gir også tips om hvordan vannskader kan forebygges.

– En viktig årsak til at det er så mange fuktskader på eldre bad, er at vannbruken på norske bad er tredoblet på ti år, ifølge Vidar Wold.

Dusjing produserer mer damp enn karbad, og til slutt blir det for stor konsentrasjon av fukt i rommet.

– Dermed er risikoen stor for at fuktighet trenger inn i treverk og gipsplater. Det blir en vokseplass for bakterier som gir svartsopp, sopp og råte.

– Slike skader er det umulig for boligkjøpere å oppdage på en kjapp visning, og de dekkes ikke av forsikringen, men fagfolk vil kunne avdekke det, sier Baard Aas i Varme & Bad.