Bjurstrøm skjerper inn spesialistbestemmelsen

Politiet mener flertallet av utlendingene som får opphold i Norge i kraft av å være spesialister, i virkeligheten er ufaglærte. Nå vil Arbeidsdepartementet skjerpe kravene.

I en ny rapport til Utlendingsdirektoratet (UDI) advarer politiet om at spesialistbestemmelsen i Utlendingsloven ofte misbrukes, skriver Aftenposten.

– Det er fullt av eksempler på misbruk av denne bestemmelsen, og det fører med seg mye annen økonomisk kriminalitet, som fiktiv fakturering og annen skatte- og avgiftskriminalitet. Dette kan også være en indikator for tvangsarbeid, sier politioverbetjent Christian Berg til avisa.

Spesialistbestemmelsen åpner for at folk kan få opphold hvis de har tilbud om jobb med en lønn på minst 500.000 kroner. Målet er å gjøre det lettere for bedrifter å skaffe seg høyt kvalifisert arbeidskraft.

Kebabspesialist

Når ordningen misbrukes, så skjer det ofte ved at bedrifter gir familie og venner fiktive lønnstilbud, ifølge politiet. I Asker og Bærum finnes det eksempler på kebabrestauranter som angivelig har tilbudt folk over 500.000 i lønn.

Utlendingsdirektoratet mener ordningen fungerer bra for noen, men erkjenner at den også blir forsøkt misbrukt.

Spesialistbestemmelsen er nå i ferd med å bli vurdert av Arbeidsdepartementet.

– Vi ble for noen måneder siden gjort oppmerksom på at det var grunn til å tro at ordningen ble misbrukt og jobbet med et forslag til endring som vi straks er ferdige med. Det er en forskriftsendring som kan være på plass i slutten av mai, håper jeg. Den har allerede vært hos UDI og Justisdepartementet for vurdering, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til NTB.

Kraftig innskjerping

Arbeidsdepartementets forslag innebærer en kraftig innskjerping av dagens regelverk.

– Det er et par ulike forslag man kan tenke seg. Det ene er at man begrenser grunnlaget til visse typer sektorer. Det man da særlig tenker på er IKT-sektoren og olje- og gass-sektoren. Dette er områder hvor vi vet at Norge har veldig behov for spesialister, sier hun.

Det andre virkemiddelet departementet ser for seg er et enda strammere dokumentasjonskrav.

– Det har jo aldri vært meningen at ordningen skal gjelde for folk som jobber i kebabkiosker, så da er det noe med dokumentasjonskravene som tydeligvis ikke er strengt nok, mener Bjurstrøm.

Arbeidsministeren understreker at det ikke er veldig mange personer som er omfattet av bestemmelsen.

– Det er viktig å understreke at det dreier seg om rundt 400 mennesker totalt som er kommet inn under ordningen. UDI jobber nå med utsendelsesvedtak på de man mener har misbrukt ordningen, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. (©NTB)