Skepsis til flere innvandrere i Drammen

Folk i Drammensområdet er ikke begeistret for Statistisk sentralbyrås spådommer om en by der halvparten av innbyggerne har innvandrerbakgrunn.

53,3 prosent av de spurte i en spørreundersøkelse Drammens Tidende har foretatt blant sine lesere, mener dette vil være negativt for byen.

Om 30 år vil halvparten av Drammens befolkning ha innvandrerbakgrunn, ifølge beregninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB). SSBs prognoser sier at hver tiende drammenser ha bakgrunn fra Øst-Europa, mens hver tredje vil være ikke-vestlig innvandrer.

2.500 personer er spurt i undersøkelsen. Bare 10,4 prosent av de spurte tror utviklingen vil være positivt for byen. Vel en tredel av de spurte svarer at de ikke vet, eller at utviklingen verken er positiv eller negativ.

Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen sier det er viktig at man får en by hvor alle føler seg hjemme uansett bakgrunn.

– Hvis du får en by hvor halvparten ikke føler seg hjemme, er det en oppskrift på fragmentering og konflikt, sier han til avisen.

Hvis undersøkelsen er representativ, bør man gjøre noe, mener professoren.

– Hadde jeg vært kommunepolitiker, ville jeg begynt å tenke på hvordan man kan skape mer optimisme og kanskje sette i gang noen tiltak, sier Hylland Eriksen og foreslår å skape fellesarenaer.

Drammensområdet har i dag om lag 100.000 innbyggere.