Ny borgerlig firefront på Stortinget

Høyre, Frp, KrF og Venstre står samlet i Stortinget om 30 forslag til forenkling for næringslivet. Men KrF og Venstre advarer mot å legge for mye i enigheten.

– Her går en samlet opposisjon sammen, og det må gi gjenklang langt inn i regjeringskontorene, sa Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann Harald T. Nesvik da de fire partiene presenterte forslagene under en samling i Stortingets vandrehall onsdag.

– Blir det et borgerlig flertall etter valget i 2013, så er vi nå forpliktet til å gjennomføre en ny næringspolitikk, la han til.

Mye til felles
Også næringspolitiker Arve Kambe fra Høyre la vekt på den borgerlige enigheten:

– Det gikk rimelig greit å bli enige. Det gikk faktisk mindre enn én dag fra jeg tok initiativet til et felles opplegg, til alle fire partiene hadde sagt ja. Vi viser nå at vi har mye felles tankegods, både ideologisk og økonomisk. Og vi synliggjør at dersom det blir et nytt flertall på Stortinget etter valget, så er de fire borgerlige partiene i stand til å skape flertall sammen, sier Kambe til NTB.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen mener opposisjonen sparker inn åpne dører.

– Vi er allerede godt i gang med arbeidet og er enige i at vi bør forenkle mer, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Også to ganger på slutten av fjoråret inviterte de fire borgerlige partiene til presseseanser for å legge fram et felles opplegg. Den gang handlet det om å redusere tempoet i sammenslåingen av Oslo-sykehusene og å lovfeste pasientrettigheter. Ved begge anledninger ble det reist spørsmål om tilnærmingen er et tegn på noe større. Og regjeringsspørsmålet er for tida til debatt både i KrF og i Venstre. Sistnevnte skal ta stilling under sitt landsmøte til helgen.

Advarer mot tolking
Under og etter fremleggelsen av de 30 næringspolitiske forslagene onsdag, var både KrF og Venstre påpasselige mot å advare mot å legge for mye inn i enigheten.

– Det viktigste for Venstre er at vi ønsker et regjeringsskifte. Venstre vil samarbeide der vi får gjennomslag for mest mulig av vår politikk, og det vi er blitt enige om nå, er et politisk utspill, sier Venstres Borghild Tenden til NTB.

KrFs Rigmor Andersen Eide sier det slik:

– Dette er et politisk utspill, og det er saken som betyr noe for oss. Dette handler ikke om regjeringskabaler, som vi har en bred diskusjon om i partiet for tida. Politikk er så mye mer enn næringspolitikk, og det er mange fasetter som skal gå opp.

Milliardavstand
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sier til NTB at det blir interessant å se om de fire borgerlige partiene også kan bli enige om de store økonomiske spørsmålene som skattepolitikken og bruk av oljepenger.

– I skattespørsmålet for eksempel er det jo flere titalls millioner kroner i avstand mellom KrF og Fremskrittspartiet, sier han.

Johnsen brukte tidligere på dagen tida i spørretimen til å forsvare handlingsregelen da han ble spurt om muligheten for å flytte investeringer til vei og jernbane ut av statsbudsjettet, på samme måte som Statkraft og Avinor kan investere i ny infrastruktur uten begrensninger knyttet til statens samlede bruk av oljepenger.

Johnsen ble da konfrontert med et eldre avisinnlegg – fra tida som fylkesmann – der han blant annet skrev at landet sparer seg til fant.

– Det er politikkens kors å bli konfrontert med tidligere uttalelser, svarte finansministeren.